HNS istražuje incident u Sarajevu

Hrvatski nogometni savez zatražio je žurno očitovanje nadležnog Županijskog nogometnog saveza o incidentu na malonogometnom turniru u Sarajevu, na kojem su ovaj vikend dječaci iz splitskog kluba, u dobi od sedam do 13 godina, skandirali “Ubij, ubij Srbina” dok su na terenu bili mali nogometaši kluba Zvezdara iz Beograda.

– Nakon zaprimljenih službenih podataka bit će moguće poduzeti odgovarajuće mjere. Ministarstvo turizma i sporta najoštrije osuđuje bilo kakve oblike nasilja, bilo verbalnog ili fizičkog te bilo kakve oblike nacionalizma, rasizma, homofobije i svih drugih oblika diskriminacije i nesportskog ponašanja, pogotovo na sportskim borilištima – poručili su iz Ministarstva.

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević izrazila je zabrinutost zbog incidenta i upozorila da “država treba dosljednom provedbom propisa pokazati da vodi jasnu politiku nulte tolerancije prema nasilju u sportu i na sportskim tribinama. Redovito upozoravam da izostanak reakcije na slučajeve nasilja i izrazi netrpeljivosti i govora mržnje mogu ostaviti negativne posljedice i utjecati na porast nasilja nad djecom i među djecom”.

– Također, u takvim se slučajevima očekuje i načelna reakcija navijačkih udruga i njihovo jasno očitovanje i osuda nasilja. Naime, navijačke udruge imaju snažan utjecaj na djecu te se djeca identificiraju s njima – smatra. Slučajevi poput ovoga, nastavlja, ukazuju na potrebu jačanja i unapređivanja obrazovanja o ljudskim pravima, razvoj tolerancije i poštivanje različitosti u okviru odgojno-obrazovnog sustava.

– Budući da se u nas građanski odgoj i obrazovanje provodi tek kao međupredmetna tema, izostaje mogućnost vrednovanja i praćenja njegova ishoda. Očekujem se da će, u skladu s preporukama Odbora za prava djeteta UN-a, Hrvatska početi provoditi sustavnu edukaciju učitelja o građanskom odgoju – upozorava.

Sociologinja Eli Pijaca Plavšić ističe da za parole koje su se izvikivale nisu kriva djeca koja su ih izvikivala, nego smo krivi mi odrasli. Ni verbalno ni fizičko nasilje, ističe, nikad nema nacionalnost, ono je uvijek produkt okruženja u kojem živimo – od mikrozajednice, poput obitelji, do društvenog i političkog okruženja – gdje djeca i mladi preuzimaju mišljenje odraslih izrečeno u javnom prostoru.

– Uzroke ovakvog ponašanja djece i mladih u Hrvatskoj možemo naći u okruženju u kojemu živimo, a koje vrlo često ne sankcionira govor mržnje, koje se nije jasno i jednoznačno odredilo prema nacionalizmu i šovinizmu te koje u konačnici obrazovanjem i u obrazovnom sustavu nedovoljno promovira poštivanje različitosti, razumijevanje drugih i drukčijih te već više desetljeća ne ulaže u toliko potreban razvoj kompetencija djece i mladih u području građanske i političke pismenosti – ističe Pijaca Plavšić iz GOOD inicijative. Trener i vlasnik splitskog kluba prepričao je da je tijekom utakmice u Sarajevu vidio da su dva, tri “njegova” djeteta u dobi od sedam i osam godina povikala sporni uzvik.

– Odmah sam reagirao, došao do djece i opomenuo ih, a to su čuli i roditelji iz beogradske Škole nogometa T6 NIKA. Ispričali smo se, što su roditelji i prihvatili, sve je trajalo samo nekoliko sekunda. S kolegom iz Beograda ostali smo u dobrim odnosima i te odnose ćemo i dalje održavati. Utakmica nije prekinuta i završila je u prijateljskom ozračju – ističe trener splitskog kluba. Kaže da je odmah u povodu tog događaja održao sastanak s roditeljima djece koji su istaknuli da im je žao zbog svega te su se iskreno ispričali.

– Prije svake utakmice djeci smo napomenuli pravila ponašanja i kodeks našeg kluba, s kojima su oni upoznati. Od djece smo očekivali svakakve nestašluke, ali ovako što nismo, niti mi kao klub djecu učimo takvim stvarima. S obzirom na dob djece, molim da imate obzira jer nisu bili svjesni što govore, kao ni posljedica. Kao vlasnik i trener kluba oštro osuđujem bilo kakav govor mržnje i bilo kakvo nasilje. Nudimo iskrenu ispriku svim našim sportskim prijateljima iz država bivše regije. Mi kao klub trudit ćemo se da se ovakvo što nikada ne ponovi – poručio je.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.