Hoće li BiH dobiti zeleno svjetlo za pregovore s EU?

Europska komisija na današnjoj sjednici trebala bi razmatrati izvještaje o napretku zemalja kandidata za EU, među kojima je Bosna i Hercegovina.

Također, razgovarat će se o Paketu proširenja, u koji bi trebala biti uključena BiH, o napretku zemljama Zapadnog Balkana, ali i Turske, Ukrajine, Moldavije i Gruzije.

Bosna i Hercegovina je od Europske unije dobila 14 prioriteta koje mora ispuniti da bi pristupila pregovorima, u koje spada i pet usvojenih državnih zakona, no prema ocjenama Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) i Vijeća Europe, neki od zakona nisu usklađeni s EU.

Tijekom svog posjet Bosni i Hercegovini, Ursula Von Der Leyen, predsjednica Europske komisije, istaknula je važnost ispunjavanja ovih prioriteta, kao i želju da naša država bude punopravna članica EU.

Rješavanje svih 14 prioriteta, a pogotovo onih koji se odnose na uspostavu i jačanje vladavine prava, poput zakona o sudovima i o sukobu interesa su važni prije svega za ovu zemlju i to treba naglasiti. To će biti dodatni dokaz spremnosti i sposobnosti vaše zemlje da napravi iskorak na putu ka EU, rekla je Von der Leyen početkom studenoga.

Međutim, ne slažu se svi europski dužnosnici s tom konstatacijom.

Dodijelili smo Bosni i Hercegovini status kandidata pod pretpostavkom da će to potaknuti reforme, a od tada smo vidjeli samo pogoršanje vladavine prava i političke situacije. Kako sada možemo odlučiti da započnemo pregovore s njima, a da i dalje očekujemo da druge zemlje kandidati marljivo rade svoje reforme?, rekao je dužnosnik EU za Politico.

Ostaje vidjeti ima li dovoljno vremena do kraja godine da se ispune svi uvjeti za otvaranje pregovora i ispunjavanja dužnosti koje BiH mora zadovoljiti kako bi postala članica Europske unije.

Podsjetimo, Bosna i Hercegovina je u prosincu 2022. godine dobila status kandidata.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.