Hrvatska: Dio trgovaca skinuo s polica proizvode kojima su ograničene cijene

Situacija u hrvatskim trgovinama je, najblaže rečeno, kaotična – opisao je prvog dana primjene odluke Vlade RH o ograničavanju cijena situaciju u domaćim malim trgovinama vlasnik trgovine i član vodstva Saveza udruga malih trgovaca (SUMT) Robert Fućak.

“S polica moje trgovine u subotu sam uklonio sve proizvode kojima je Vlada ograničila cijene jer bi isticanjem cijena koje je Vlada utvrdila prekršio Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u dijelu u kojem je zabranjeno prodavati proizvod ispod nabavne cijene”, kazao je Robert Fućak.

Na pitanje znači li to da je ta Vladina odluka u suprotnosti sa Zakonom o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi, sugovornik Jutarnjeg lista odgovorio je potvrdno.

“Kada je u pitanju primjena Vladine odluke, među članicama Saveza udruga malih trgovaca, a mi imamo 380 članova, informacije s terena govore da postoje tri pristupa toj odluci. Neki su, poput mene, uklonili sporne proizvode s polica, neki su istaknuli nove cijene, a neki su ostavili stare”, navodi Fućak.

Dodao je kako ni veliki trgovački lanci, prema saznanjima SUMT-a, ne znaju kako sprovesti Vladinu odluku o ograničavanju cijena dijela prehrambenih proizvoda, a da pritom ne prekrše Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi.

Vlada Republike Hrvatske prošloga je tjedna donijela odluku o zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena prema kojoj se ograničavaju cijene električne i toplinske energije, kao i cijene devet najprodavanijih prehrambenih proizvoda (šećer, ulje, brašno, mlijeko i pojedine vrste mesa).

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.