‘Idemo u provjeru svih diploma i čišćenje sustava od varalica’

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je kako očekuje da će provjere autentičnosti dokumenata o stupnju obrazovanja zaposlenih u obrazovnom sektoru iznjedriti još barem nekoliko krivotvorenih diploma ili svjedodžbi.

– Sad je ključno vratiti povjerenje u sustav i očistiti ga od varalica. Dala sam naputak da se provjeri autentičnost diploma svih zaposlenih u osnovnim i srednjim školama. To je proces koji će trajati cijelu ovu godinu – rekla je ministrica Divjak na otvorenju Noći knjige 2019. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

– Pri sagledavanju podataka, međutim, treba imati na umu da je riječ o oko 60-70 tisuća ljudi koji su zaposleni u školama, a u ovom trenutku imamo podatke da je došlo 12 krivotvorenih diploma i dvije krivotvorene svjedodžbe – napomenula je Divjak.

– Ako usporedimo s rezultatima provjere u nekim javnim poduzećima i slično, to nisu velike brojke. Međutim, i jedna krivotvorena diploma ili svjedodžba u sustavu odgoja i obrazovanja je ona koja ne smije biti tamo, jer stvarno moramo vratiti povjerenje u sustav i moramo očistiti sustav od varalica – kazala je.

U tom je smislu ključno, smatra, da se za sve uvede procedura da se kod novog zapošljavanja svaka diploma provjeri prije zaposlenja.

– Ja nekako očekujem da će se još koja diploma i svjedodžba naći do kraja ove godine. Ali puno je važnije da smo mi osvijestili potrebu provjere i da se uspostavi procedura kod novoga zapošljavanja da do toga više ne dođe – poručila je ministrica Divjak.

Što kaže Vrhovni sud?

Zbog velikog zanimanja javnosti glede otkazivanja ugovora o radu zbog korištenja nevjerodostojne svjedodžbe, izvješćujemo javnost da je na sjednici Građanskog odjela Vrhovnog suda Republike Hrvatske održanoj 18. travnja 2019. zauzeto sljedeće pravno shvaćanje:

“Korištenje nevjerodostojne svjedodžbe prilikom zasnivanja radnog odnosa opravdan je razlog za redoviti otkaz ugovora o radu zbog skrivljenog ponašanja, neovisno što na temelju te svjedodžbe nije sklopljen ugovor o radu niti je za poslove koje je radnik obavljao kod poslodavca bila potrebna stručna sprema iz nevjerodostojne svjedodžbe pa okolnost da je poslodavac radniku dao redoviti otkaz koji je za njega povoljniji, a ne izvanredni otkaz, ne utječe na zakonitost odluke o redovitom otkazu ugovora o radu”.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.