Imotska jezera i Biokovo dogodine postaju geopark UNESCO-a

Područje imotskih jezera i Parka prirode Biokovo od iduće bi jeseni trebalo biti dio UNESCO-ve mreže svjetskih geoparkova, čime bi se kraju priveo višegodišnji proces da se iskoriste potencijali tog dinarskog krša, doznaje se od koordinatorice projektnog tima Ivane Ćapin.

Koordinatorica Ćapin je za Hinu izjavila da su nakon terenske evaluacije koja je bila u rujnu prošle godine od UNESCO-va Vijeća svjetskih geoparkova dobili broj preporuka koje još treba ispuniti.

Bili su tu stručnjaci koji su pregledali kompletnu dokumentaciju i sve obilježene staze za što smo dobili visoku ocjenu stručnjaka. No, nismo odmah postali UNESCO-v Geopark već smo dobili odgodu od maksimalno dvije godine u kojem roku moramo ispuniti preporuke, rekla je Ćapin.

Dio preporuka je izvršen, neke su još u fazi dovršavanja, a kad se cijeli “popravni” proces privede kraju, prema njezinim riječima, imotska jezera i Park prirode Biokovo bit će automatski priključeni UNESCO-voj mreži geoparkova.

Kako je rekla Ćapin, plan je do ljeta poslati izvješće o napretku i tako postati geopark.

Geoparkovi traže da se radi na vidljivosti, pojavljivanju u medijima i promociji, što mi moramo više raditi. Dobili smo preporuke da moramo imati edukacije s lokalnim stanovništvom i s uzrastima osnovnoškolske i srednjoškolske djece, kao i s turistima. Jedna od preporuka je izrada naše karte Geoparka, jedinstvene karte koju do sada nismo imali, a sada smo dovršili, rekla je.

Također je istaknula kako se na Crvenom jezeru mora postaviti zaštitna ograde radi sigurnosti i da se mora regulirati promet prema Skywalku, na zaštićenom području Parka prirode Biokovo.

Inicijativa o geoparku imotskih jezera rodila se 2018. godine, a kako je sličnu inicijativu imao i Park prirode Biokovo, Nacionalno povjerenstvo za UNESCO geoparkove u Hrvatskoj, izrazilo je stav da se inicijative objedine i u zajedničkoj prijavi dođe do cilja.

Projekt je podržalo i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, potporu je dalo i desetak nacionalnih, regionalnih i lokalnih institucija.

Geoparkovi UNESCO-a su jedinstvena geografska područja međunarodnog značaja kojima se upravlja holističkim konceptom zaštite, obrazovanja i održivog razvoja.

Geopark Biokovo- imotska jezera bit će treći na popisu UNESCO-ovih geoparkova iz Hrvatske, nakon Parka prirode Papuk koji je na toj listi od 2007.godine te viškog arhipelaga koji je na popisu od travnja 2019.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.