Interview sa Mateom Parlov, višesturkom hrvatskom prvakinjom i rekorderkom u trčanju

Hrvatska atletičarka, višestruka rekorderka i prvakinja Hrvatske Matea Parlov ovih dana boravi na području naše općine pa smo napravili mali intervju s našom sportašicom koja ima cilj trčati maraton na narednoj olimpijadi. Iako je odmalena gajila veliku ljubav prema rukometu, Nina Katalinić, koja je inače trenerica dječjih pogona Atletskog kluba Agram, prepoznala ju je kao trkački potencijal na jednom od školskih natjecanja. Danas ne žali zbog prijelaza u atletiku jer je upravo u tom sportu postigla vrhunske rezultate. Samo neki od tih su: seniorska rekorderka na 2000 metara sa zaprekama te seniorska rekorderka na 3000 metara.

Uz to sve još je i vrhunska studentica pete godine na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu. Kako uspijeva živjeti život vrhunske sportašice, i to uskladiti sa studentskim životom Matea je prenijela za naš portal.

Što te dovodi u Vir?

U ove krajeve sam dolazila i ranije jer mi je otac iz Ričica, a majka porijeklom iz Broćanca. Ovog puta samo došla s dečkom kod njegovih roditelja. Dečko je magistar kineziologije i uvelike mi pomaže u pripremama.

 

Kako usklađuješ svoje sportske i akademske obveze?

Dosta mi pomaže što mi profesori izlaze u susret. Imam 70 posto izostanaka, ali to mi nije usluga jer, zapravo, moram biti na predavanjima, inače ne mogu pratiti gradivo. Bilo bi bolje kad bi mi prilagodili termine kolokvija, ali igram fair- play pa radije tražim da ga prije pišem, a ne da mi pomiču termin za kasnije.

Što te privuklo na studij kineziologije? Vidiš li se u tome u budućnosti?

Odmalena živim sportskim načinom života pa je to bio logičan izbor. U budućnosti se ne vidim u trenerskim vodama jer više uživam u radu sa studentima. Trenutačno sam demonstratorica na kolegiju atletike hodanja i trčanja pa mi je cilj upisati doktorat i ostati raditi na fakultetu kao profesorica. U radu na fakultetu pomaže mi mentorica usmjerenja atletike Vesna Babić, bivša rekorderka na 400 metara s preponama, i od koje mogu mnogo naučiti.

Koliko treniraš na dan?

Treniram dva puta na dan kako bih bila što spremnija za nadolazeća natjecanja. Ako radimo na kilometraži, treniramo sat vremena, a ako je u pitanju trening dionica, onda dva sata. Drugi trening najčešće bude neko rastrčavanje koje traje 40-ak minuta. Sutra na božićnom treningu u Viru moram odraditi dva treninga, na jutarnjem trčim 18 km, a popodne 10 km.

Kakvi su uvjeti za atletiku u Hrvatskoj?

Nisu dobri kao u ostalim državama Europe ili pak Amerike, ali se nadam njihovu poboljšanju. Sprinteri i bacači imaju uvjete za trening i ljeti i zimi jer mogu trenirati u improviziranim dvoranama, ali su trkači srednje dugih disciplina najgorem položaju. Zimi moramo trčati po snijegu i ledu jer jednostavno nemamo dvoranu. Nadam se da će je uskoro sagraditi. Zato se mi ne možemo pripremiti za zimsko europsko prvenstvo jer nemamo gdje trenirati. Također, kada su ljetne vrućine, užasno je teško trčati na suncu, ali zato kažem da uz uvjete u Hrvatskoj – mi smo svjetski prvaci.

Koja ti je najdraža utrka, a koja najteža?

Zasad je to finale univerzijade ove godine u Taipeiu gdje sam poboljšala svoj osobni rekord na 5000 metara. Svaka disciplina sa sobom nosi svoje teškoće. Utrka na 1500 metara kraljica je atletike jer prevladava brzinska izdržljivost. Također, tri kilometra je teško jer je relativno duga disciplina, a cijelo vrijeme ritam mora ostati na razini. Na pet kilometara kažu kako kriza dođe u tijeku četvrtog kilometra, a ti zapravo imaš otrčati još više od kilometra, što je psihički i fizički jako zamorno. Za srednje duge pruge stvarno treba biti ‘životinja’.

Kakvi su planovi za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine?

Cilj je sudjelovati i dostojno predstavljati Hrvatsku, a ako bude sreće i istrčati osobni rekord u maratonu.

Kako financiraš sportsku opremu?

Atletika je skup sport, ali sam uz velike napore ove godine uspjela doći do kvalitetnih sponzora poput Jome, Brooksa, Flora Adrije i Proteosa koji mi uvelike olakšavaju karijeru.

Imaš li slobodnog vremena za druženje s prijateljima?

Zbog obveza, što na fakultetu što u atletici, nemam mnogo slobodnog vremena. Mogu otići na kavu, u šetnju ili na neku večeru, ali baš ne izlazim u klubove. Čak i ako ne pijem alkohol, poslije izlaska mi treba mnogo vremena da se oporavim jer se i nedostatak sna odmah odrazi na treningu. Prijatelji imaju razumijevanja jer znaju da sam se potpuno posvetila atletici.

Čija podrška ti je najvažnija?

Uz trenere, najvažnija mi je obitelj jer me podržavaju u svemu i uz mene su u usponima i padovima. Važnu ulogu u mojoj karijeri ima i dečko koji je nogometni trener pa razumije sve moje probleme.

Tko ti je sportski uzor?

Na pitanje tko mi je uzor svi očekuju kako ću spomenuti nekog Kenijca ili Etiopljanina jer su oni dominantni u atletici, ali za mene je to ipak Mate Parlov, tatin rođak. Osvojio je sve što se može osvojiti, te arena u Puli nosi njegovo ime, tako da je on za mene apsolutni broj jedan. Čak i stariji kad čuju moje prezime na natjecanju odmah pitaju imam li kakve veze s njim. Jedino mi je žao što ga nisam mogla bolje upoznati prije nego što je preminuo.

Koja je najzanimljivija anegdota s natjecanja?

S kadetskom reprezentacijom u Mađarskoj prije utrke ostavila sam svoje stvari pokraj staze samo da odem na WC. Kada sam se vratila, netko mi je uzeo stvari. Uzeli su mi sve, novac, mobitel i putovnicu. Među ostalim, nije bilo ni mojih sprinterica pa sam morala trčati u dva broja većim tenisicama koje mi je kolegica posudila, ali unatoč svemu sam pobijedila. Kako bih izašla iz države, morali smo ići u veleposlanstvo u Budimpešti da mi daju dokumente.

 

Višestruka sam prvakinja Hrvatske na srednjim i dugim prugama, seniorska rekorderka Hrvatske na 3000m. Nastupam za seniorsku reprezentaciju Hrvatske.
Evo popisa mojih titula:
Osmerostruka prvakinja Hrvatske na srednjim i dugim prugama u 2016. i krosu
2017. godina:
Prvakinja Hrvatske u dvorani na 3000m
Prvakinja Hrvatske na 3000m na Zimskom prvenstvu Hrvatske
Prvakinja Hrvatske na 1500m
Najbrza na Kupu Hrvatske na 3000 i 5000m
Najbrza na Dinamovom medunarodnom mitingu na 5000m
Prvo mjesto na Krosu sportskih novosti i ambasadorica krosa
Prvo mjesto na medunarodnoj utrci u Omislju na 10km
Prvakinja na 3000 i 5000m na ekipnom prvenstvu Hrvatske
6.mj na 1500m za Hrvatsku reprezentaciju na Kupu Europe u Tel Avivu
12.mj na Univerzijadi u Taipeiju na 5000m-finale, trece najbolje vrijeme svih vremena u Hrvatskoj
Prvakinja Hrvatske na 10km
Prvakinja Hrvatske u polumaratonu
Pobjednica Sibenske 10-ke u spomen Drazena Petrovica
Pobjednica Zagrebačkog noćnog cenera

Pobjednica međunarodne utrke Ivan Starek
2.mj na Zagreb maratonu na 5km
Priznanje za najbolju atleticarku AK Dinamo-Zrinjevac

NAJBOJI REZULTATI:
800m- 2:10.72

1500m- 4:19.07

3000m- 9:08.49  HRVATSKI SENIORSKI REKORD

5000m- 16:20.91

21km- 1:15.18

 

Vidimo da se Matea ovih dana priprema po posuškim cestama zato dragi vozači oprezno vozite. (:

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.