Izetbegović: Mi smo muslimani, Bošnjaci, kralj Tvrtko i kraljica Katarina su naši

Čelnik SDA Bakir Izetbegović nedavno je najavio da će mlade zamijeniti letećim robotima, a u utorak je na stranačkom skupu u Jablanici izvalio niz povijesnih nebuloza.

Mi smo imali problema s jednostranačkim režimom i njega je vrijeme odnijelo. Vidjelo se da to nije rješenje. Imali smo pravo biti protiv režima, ali nikada nismo bili protiv Jugoslavije i partizanskog pokreta. Rahmetli Alija je bio pripadnik partizanskog pokreta.

Mi smo muslimani, Bošnjaci, Bosanci, Europljani, i ništa ne isključuje jedno drugo. Zato s ponosom možemo reći da je kralj Tvrtko naš, da je naša i kraljica Katarina, da smo pod Tvrtkovim ljiljanima obnavljali neovisnost 1992. godine. Bobovac je naše mjesto. Naše je i osmansko i austro-ugarsko naslijeđe u BiH, kazao je Izetbegović, naglasivši da se ničega od navedenog ne treba odricati, te da Bošnjaci u sebi sadrže slojevit identitet.

Kada su u pitanju odnosi s HDZ-a BiH, Izetbegović je podsjetio na blokade i pritiske te stranke u posljednjem mandatu.

Najbrže BiH napuštaju Hrvati i tome svemu je kriva takva politika. U BiH je bilo skoro 800.000 Hrvata, a onda su te politike utjecale na ubrzano iseljavanje, izjavio je Izetbegović, podsjetivši i na otvorena pitanja između BiH i Hrvatske, poput neriješenog pitanja granica i imovine BiH.

Opet se osvrnuo na famozno prebrojavanje.

U vremenu pred nama bit će potrebno braniti sve ono za što smo se ranije izborili, od vjere preko sustava vrijednosti, identiteta do mira, cjelovitosti države i opstanka naroda. Vidjeli ste reakcije na moje izjave. Kažu da prijetim jer sam rekao da ćemo se braniti. Prije samo šest mjeseci su ljudi bili u panici zbog prijetnji ratom.

Dolazili su mi i pitali jesmo li spremni za obranu. Ako netko ima pravo na obranu, to je ovaj narod, koji je protjerivan, nad kojim je počinjen genocid. Tko nam može zabraniti da kažemo da smo spremni braniti se. Ne smiju nas ušutkati, izjavio je Izetbegović.

11 komentara

 • Kako ćeš ti Izetbegoviću biti Bosanac kada si porijeklom islamizirani Srbijanac iz Beograda, tvoji preci su Živkovići a koliko znam Beograd nikada nije bio u sastavu Bosne. Ogroman je broj današnjih Bošnjaka muslimana porijeklom iz Srbije kao i ti i danas u Srbiji ima dosta muslimana. Također veliki je procenat Srbijanaca porijeklom iz Bosne, Hercegovine, Crne Gore i Krajine. Na kraju krajeva svi mi ovde na prostoru bivše Jugoslavije imamo ista i slična imena i prezimena, govorimo istim i sličnim jezicima što znači da smo jedan te isti narod. Nažalost Jugoslavija nije opstala, ali nije ni bitno da li ćemo živjeti u jednoj, dvije ili više država, bitno je da te države mogu funkcionisati i omogućiti normalan život svom stanovništvu.

  22
  3
 • Otac doticnog je bio na strani fasista,kao clan Handzr divizije.
  Ovaj nepismeni nema pojma sta prica…jadan,priglup.
  Kada je zeni kupovo Diplomu,trebao je i sebi,sigurno je da bi bilo jeftinije.
  A.. i to mu nebi moglo,genetika je cudna!!!!!!!

 • Jest’, Tvrtko je Bošnjak, Tesla Hrvat, ali si bar ti, mučeni naš Živkoviću(?), sa Dorćola (krug “dvojke”). Tebe nedamo…

 • Nezgodno je kada si lider nekom polunarodu kojem ni sam ne znaš kako objasniti tko su i što su…vjerska i ateistička” građanska “skupina bez ikakvog identiteta , prodane duše, poturice…
  Kako ih ujediniti, kako ih osokoliti, …gubiš se između Osmanlija i Tvrtka, izmjeđu Sultana i Stjepana, između Jelene i otete joj i poturčene djece …
  Između antifašizma i handžar koljača koji su kompromitirali Crnu legiju…
  Nezgodno je to…provesti rat u trezoru a pričati o “hrabroj borbi” tzv Armije BiH…
  Nije lahko to, ali zato lahko je huškati i zazivati rat da bi napravio jedinu arapsku država u srcu Europe…

  Nećeš razbojniče!!!

  11
  1
 • Pa sad gledaj i čekaj kad ćeš plaćati na kulturniji način: desetinu,porez na mušku dicu, danak u krvi i nedaj Bože, pravo prve bračne noći. E Bože, Bože ima li Te.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.