Izetbegović poručila da neće podnijeti ostavku i najavila tužbe

Ravnateljica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović oglasila se nakon što se u medijima pojavila informacija da napušta ovu poziciju. Nazvala je to “potpunom izmišljotinom” i poručila: “Ne napuštam KCUS zbog pozicije zastupnice u Skupštini SŽ jer nisam u sukobu interesa”.

“Sarajevska županija nije osnivač ili suosnivač KCUS sa više od 50% ukupnog kapitala te je sasvim jasno da nisam u sukobu interesa. Također naglašavam da ne primam financijska sredstva kao zastupnica u Skupštini Sarajevske županije. Odmah po preuzimanju mandata potpisala sam da se odričem paušala. Nemam se pravo odreći obveze da zastupam one koji su ime izabrali, naročito uzevši u obzir podršku birača i činjenicu da sam u trenutnom sazivu Skupštine SŽ zastupnik sa najviše osvojih glasova”, navela je Izetbegović.

O slučaju “diploma”

Potom se osvrnula na njenu akademsku akerijeru, odnosno diplomu koju javnost najviše zanima.

“Kada je riječ o navodima koji se odnose na moju akademsku karijeru, a koji se spominju u kontekstu napuštanja pozicije direktorice KCUS-a, oni su neargumentirani, proizvoljni i zlonamjerni. Županijska prosvjetna inspekcija je u više navrata na Medicinskom fakultetu UNSA provela usmjereni inspekcijski nadzor. Nakon niza inspekcijskih pregleda Prosvjetna inspekcija nikada nije izdala bilo kakve upravne mjere, a imala je ovlasti i obvezu to učiniti ako je bilo zakonskih pretpostavki za to. Takav odnos Prosvjetne inspekcije jasno potvrđuje da nisu utvrđene nepravilnosti u vezi sa stečenom diplomom, a slijedom toga niti nepravilnosti u vezi sa akademskim zvanjem”, kazala je Izetbegović.

Najavila i moguće tužbe

Navodi kako je “ad hoc komisija koja je formirana na osnovu zaključka Senata Univerziteta u Sarajevu nakon detaljne i iscrpne analize svih relevantnih činjenica i okolnosti u vezi sa upisom na magistarski studij i sticanjem diplome magistra znanosti, zaključila da su ispunjeni svi zakonski i drugi uvjeti propisani aktima Medicinskog fakulteta i Univerziteta u Sarajevu za dodjelu diplome”.

“Izvještaj spomenute komisije je razmatralo i Nastavno-znanstveno vijeće Medicinskog fakulteta i on je jednoglasno verificiran i usvojen. Važno je ukazati na činjenicu da je Medicinski fakultet u Sarajevu obrazovna ustanova koja je isključivo nadležna i meritorna i za provjeru ispunjenosti uvjeta za upis na studij, ali i za utvrđivanje ispunjenosti uvjeta za dodjelu visokoškolskih kvalifikacija. Utvrđene nepravilnosti u smislu čuvanja dokumentacije, naročito na postdiplomskom studiju, događale su se kod niza studenata. Medicinski fakultet UNSA je u više navrata i kažnjavan zbog toga, jer je upravo njihova a ne obveza studenata da čuvaju dokumentaciju i podatke o studentima. U kontekstu iznesenih činjenica, jasno je da stalno dezinformiranje javnosti, kroz iznošenje neargumentiranih tvrdnji, ima političke motive, čiji krajnji cilj je isključivo pokušaj političke diskreditacije. Zbog svega navedenog, ubuduće ću biti prinuđena da u skladu sa Zakonom o zaštiti od klevete za svaku neistinu izrečenu o meni podnosim tužbe nadleženim sudovima i na taj način se zaštitim od zlonamjernih napada”, poručila je Izetbegović.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.