Izetbegović: Zaustavili smo OHR, navukli bi nam novu luđačku košulju

Bakir Izetbegović obratio se okupljenima na javnoj tribini SDA u Brezi te govorio o aktualnoj situaciji u BiH.

Kako se navodi u priopćenju stranke, ukazao je na blokade i opstrukcije, a posebno na prijetnje suverenitetu i teritorijalnom integritetu od političkih struktura iz entiteta RS.

U tom kontekstu je naglasio ulogu Rusije i Srbije, naročito u kontekstu sigurnosne situacije u Bosni i Hercegovini, regiji i Europi.

Da Rusija i Srbija hoće mir, imali bi ga sutradan. Rusija razara Ukrajinu. Srbija je razarala na Balkanu. Nema gdje nije napravila problem u proteklih 30 godina. Znamo što je bilo u Bosni i Hercegovini i umjesto da spuste loptu, umjesto da plate odštetu i umjesto da se ponašaju na civiliziran način, oni su ponovo izvor problema. Da hoće mir i sebi i nama, imali bi ga već danas, kazao je Izetbegović.

Kada su u pitanju odnosi među probosanskim strankama, Izetbegović je govorio o strankama proizašlim iz SDA koje se udružuju s građanskim strankama, ali ne u interesu Bosne i Hercegovine već isključivo protiv SDA.

Građanske stranke, dodao je, nisu učinile ništa na pridobivanju podrške u sredinama u kojima vladaju SNSD i HDZ BiH. Kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona BiH, Izetbegović je podsjetio na teške pregovore u proteklom razdoblju u kojima je sudjelovala i međunarodna zajednica.

Ovo što je tražio OHR i što je pokušao nametnuti pa smo ga zaustavili, mislim da nisu ni svjesni što su mogli napraviti s time, s pragom od tri posto, brojem zastupnika neophodnih za predlaganje predsjednika FBiH i načinom izbora predsjednika i potpredsjednika. Navukli bi nam novu luđačku košulju, ocijenio je Izetbegović.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.