Iznos koji roditelji plaćaju za maturalnu često raste do prosječne plaće

Svibanj je mjesec maturalnih zabava koje su jedna od važnijih stepenica u životu svakog srednjoškolca.

Riječ je o tradiciji kojom se učenici opraštaju od srednjoškolskih dana, školskih kolega i nastavnika, osoba s kojima su godinama dijelili svaki svoj dan.

No, osim za maturante, matura je veliki izazov i za roditelje jer ni maturalne zabave ni opremanje maturanta nisu ostali pošteđeni u valu poskupljenja.

Neki su pak primorani i zadužiti se kako bi svojoj djeci mogli priuštiti maturu iz snova, piše Večernji list BiH.

Olakšanje

Kako bi bar na neki način olakšao roditeljima, gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković najavio je kako će ove godine prvi put u povijesti Grad preuzeti trošak maturalne proslave na sebe.

To je važan datum u životima svih nas. Banja Luka je obitelj, pa ćemo platiti mature za svih 2300 maturanata. Ako je to netko već platio, mi ćemo na žiro-račune svih vas uplatiti iznos mature, a ta sredstva možete iskoristiti za neku odjevnu kombinaciju. Želimo da pamtite tu večer te da je Banja Luka uz vas. Želimo da ovdje nastavite živjeti, školovati se i raditi, poručio je gradonačelnik Stanivuković maturantima.

Uz Banju Luku, još neke lokalne zajednice, ali i županije odlučile su pomoći maturantima. Grad Ljubuški će za svoje maturante izdvojiti po 300 KM, a isti iznos dobit će i svi učenici koji završavaju srednju školu u TŽ-u, dok će oni koji žive u Istočnoj Ilidži i Istočnom Novom Sarajevu dobiti po 100 KM. I Grad Konjic je uz maturante, a svi oni dobit će jednokratnu pomoć od 200 KM. Osim novca koji roditelji trebaju izdvojiti za proslavu maturalne večeri, maturanti trebaju kupiti odjeću i obuću, a tu je i nezaobilazan niz popratnih sadržaja.

Maturantice na svojoj listi imaju veći broj stavki koje je potrebno platiti. Postoje takozvana zlatna pravila djevojaka – profesionalna šminka, uređenje noktiju, skupa haljina te, naravno, adekvatna obuća uz koju ide odgovarajuća torbica, a nije rijetkost ni da se unajmljuju privatni fotografi koji će maturanta pratiti u stopu i slikati svaki njegov pokret.

Provjerili smo i kako se kreću cijene haljina, odjela, cipela…, svega što je maturantu i maturantici potrebno. Prosječna odijela stoje 300-tinjak maraka. Taj iznos može biti uvećan, što ovisi o kvaliteti odijela, brendu, boji, ali i tome dolaze li uz sve to i prsluk, leptir-mašna ili pak kravata, što, naravno, ovisi o želji mladića koji je završio svoje srednjoškolsko obrazovanje. Za malo elegantnije cipele za maturanta roditelji će izdvojiti od 150 do 350 KM. Ako se sve uzme u obzir, odjeća, obuća, džeparac, večera, prijevoz…, roditelji za maturanta u prosjeku izdvajaju 500 KM.

Uređenje

Roditelji koji u domu imaju maturantice, izdvojit će nešto više novca. Samo za haljinu u prosjeku se izdvaja 300 KM, dok se za brendirane izdvaja i do 1000 KM. Uz haljinu idu i prikladne cipele, čija se cijena kreće oko 100 KM.

Uz cipele, naravno, treba uskladiti i torbicu koja se može kupiti po cijeni od 50-ak maraka. To se odnosi samo na one koje nisu brendirane. Uz odjeću i obuću sve maturantice će posjetiti frizerski salon. Cijene usluga ove su godine u prosjeku više za deset maraka u odnosu na prošlu godinu.

Za šminkanje, frizuru i uređenje noktiju potrebno je izdvojiti od 120 do 150 KM, ovisno o tome gdje se tretmani rade. Nakit je također neizostavan detalj na koji maturantice sve češće obraćaju pozornost. I tako trošak po trošak, sitnica po sitnica… – i iznos koji roditelji izdvajaju vrlo često raste do visine prosječne plaće jednog bh. radnika.

1 komentar

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.