Jurić: Zbog proslava 8. ožujka u ZHŽ najviše je zaraženih žena

Pretprodaja stanova Posušje

Epidemiološka situacija u Bosni i Hercegovini je ozbiljna i BiH je odavno u trećem valu koronavirusa. Kaže to epidemiologinja Andrea Jurić, predsjednica Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ), te dodaje da u dogledno vrijeme neće biti smirivanja situacije ukoliko se odmah ne krene sa cijepljenjem stanovništva.

– Prema predviđanjima svjetskih znanstvenika, negdje bismo sredinom ljeta mogli očekivati stabilizaciju i smanjenje broja novozaraženih na globalnom nivou. Na lokalnom nivou to će ovisiti o prokuženosti stanovništva.

Svi pričaju o antitijelima koji nas štite i oni su vrlo važni. Međutim, pored antitijela, imamo i ćelijski imunitet. Postoje memorijske ćelije koje memoriraju svaki kontakt sa infektivnim agensom, pa pri svakom sljedećem kontaktu naš organizam brže i učinkovitije sanira infekciju. Ta prokuženost u lokalnoj zajednici pomaže nam da se izborimo sa virusom – objašnjava Jurić.

Kaže kako je nagli skok novooboljelih u Zapadnohercegovačkoj županiji uzrokovan nedavnim proslavama Dana žena.

– Najviše je oboljelih pripadnica ženskog spola. Zbog toga smo morali zatvoriti šest razrednih odjeljenja jer su učiteljice zaražene i nema tko izvoditi nastavu. Ovaj primjer najbolje govori koliko su ljudi neodgovorni, posebno prosvjetni radnici koji bi trebali biti primjer odgovornog ponašanja u svojoj sredini. Naravno, skoku oboljelih u cijeloj zemlji doprinijela su skijališta u kojima se nisu poštovale mjere. Na bh. granicama nemate nikakvu kontrolu, u zemlju ulaze sa svih strana svijeta kako kome padne na pamet. To su razlozi zbog kojih imamo ovakve brojke. S druge strane, jasno je zašto je BiH tako postupila, jer zbog financijskih razloga ne može držati tvrdi lockdown. To sebi mogu priuštiti samo jako bogate zemlje – objašnjava Jurić.

Za smirivanje epidemiološke situacije na nivou države odmah bi se trebao uvesti pravi lockdown i početi sa cijepljenjem, mišljenja je i prim. dr. Ednan Drljević, infektolog u Covid-odjelu Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”.

– Samo na taj način moći ćemo trenutno stanje staviti pod kontrolu nakon čega bismo mogli reći koliko će sve ovo još trajati. Bez cjepiva i lockdowna, nedostatka koordinacije i uz ovakvu propusnost granica, jako je teško reći kada ćemo izaći iz ovog kaosa – naveo je Drljević, prenosi Faktor.

6 komentara

 • Pa nek slave kokoške glupe 8 matr nisu to djeca nego ozbiljne žene koje imaju dovoljan broj godina da znaju da će tu pokupit korona virus i zarazit koliko nedužni ljudi

  4
  1
 • Kad se već vodi tolika briga o ljudima što ne zasjedaju sve pameti države i odlučuju o važnost po zdravlje naroda a ne vi donosite jednostrano odluke i samo lutate i izmišljate pa vidite da vas je evropa izvarala, pa spas uvjek u donacijama. A politički krpelji samo gledaju di su pare a ne zdravlje naroda. JEDNOSTAVNO VAM NEVJERUJEM I TOČKA. OVA VAKCINA UBIJA A NE SPAŠAVA JER SU ĐAVOLSKI PROIZVOD ISTO KO I VIRUS.

  5
  1
 • Pozdrav svima vama želim koristiti ovaj medij da vam kažem o ovom opipljivom svjedocenju. Zajam sam dobio 1. sijecnja 2021. preko gospode Vldimire Franke, dala mi je zajam od 65,000 eura i bio sam sretan. Ako vam je potreban zajam za vaše najbolje kamate, možete ga dobiti po kamatnoj stopi od 3%. Obratite se njezinoj tvrtki putem e-pošte: vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com

 • samo informacija da u zdravstvenoj svijetskoj organizaciji radi najveci sljam sto postoji na svijetu. pa tako da ako netko zeli tamo bolje da ostane u ambulanti u nekom Docu kraj Ljubuskog i da pije kavu sa Docanima nego da radi sa sotonama i neljudima.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.