Justitia et Pax: Političari se moraju uozbiljiti i osigurati put ka EU

Komisija Justitia et Pax (Pravda i mir) Biskupske konferencije BiH uputila je apel kojim se domaći političari pozivaju da iskoriste povijesnu priliku pred kojom se nalazi naša država i da učine sve kako bi se otvorili pristupni pregovori s Europskom unijom.

Komisija Justitia et Pax u apelu navodi kako se radi o jedinstvenoj prilici koja bi predstavljala novu dionicu na europskom putu BiH.

Smatramo kako biti dijelom ujedinjenog, ne samo ekonomskog tržišta nego i kulturnog miljea kao što je Europska unija, trebala bi biti prioritetna zadaća svih političkih predstavnika koji govore da im je na prvom mjestu dobrobit zemlje i njezinih građana. Ta briga političara ne smije biti samo deklarativna. Dijelimo opravdan zahtjev cjelokupnog bh. društva prema političkim predstavnicima vlasti o tome da naša zemlja ne smije propustiti prigodu koja joj se pruža glede otvaranja pristupnih pregovora s EU, naveli su biskupi.

Oni dodaju kako bi otvaranje pristupnih pregovora utjecalo na smanjenje napetih politički odnosa u zemlji.

To je poglavito važno kada se ima na umu da, nažalost, u bh. društvu već duže vrijeme javnim prostorom dominiraju politički predstavnici i politički programi koji izazivaju nesigurnost i strah kod nemalog broja naših sugrađana i koji rezultiraju zabrinjavajućom apatijom u pogledu na vlastiti život i na konstruktivni doprinos koji je potreban sveukupnoj izgradnji naše zemlje.

Kroz kontinuirane zapaljive političke poruke dodatno se obeshrabruju oni koji vjeruju i nadaju se da je moguće od Bosne i Hercegovine stvoriti jednu uljuđenu europsku demokraciju. Ne treba prešućivati takve negativne politike i političke poruke, posebno u vremenu kada znatan broj naših sugrađana i čitavih obitelji razmišljaju o napuštanju vlastitog rodnog kraja i domovine, upozoravaju iz Komisije.

U ovakvoj situaciji, dodaje se u apelu, po strani treba staviti sve osobne i stranačke interese, te imajući na umu zajedničko dobro, nedvosmisleno se opredijeliti i učiniti sve kako Bosna i Hercegovina ne bi ostala izvan političke, ekonomske i kulturološke zajednice europskih naroda.

A da ona nedvojbeno pripada Europi svjedoče ne samo brojni naši sugrađani koji su već izgradili svoj novi dom u nekoj od zemalja EU, nego i naša prošlost koja potvrđuje da – unatoč različitim propustima i promašajima – sve dobro što se u povijesti dogodilo i na čemu danas društvo participira, jest plod življenja u okviru europske civilizacije, a ne bilo koje druge.

Zbog toga dajemo svoju svesrdnu podršku i molimo dragoga Boga, vladara zemlje, narodâ i povijesti, da udijeli svoju pomoć onim snagama koje će se zdušno zalagati da naša zemlja ne ostane čamiti u civilizacijskom zapećku nego, otvarajući nove perspektive, odjelotvorivati nadu kako se ovdje život može živjeti u miru i blagostanju te izgrađivati društvo povjerenja, čestitosti i svekolikoga napretka, stoji na kraju apela Komisije Justitia et Pax Biskupske konferencije BiH.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.