Kako će se pad eura odraziti na konvertibilnu marku?

Euro nastavlja pad u odnosu na dolar i bilježi najnižu vrijednost u zadnjih 20 godina.

Euro je trenutno manji od dolara i više se ne postavlja pitanje hoće li nego kako će se ovo odraziti na našu valutu koja je fiksno vezana za euro.

Euro je uveden 1. siječnja 1999. i tada je vrijedio 1,19 dolara. Godinu kasnije je pao ispod 1 dolara. Krajem 2002. jedan euro je ponovno vrijedio više od jednog dolara. Najjači tečaj eura bio je 2008., kada je jedan euro vrijedio 1,60 dolara. U Centralnoj banci BiH kažu da i pored ovog kolebanja eura bh. građani nemaju razloga za paniku.

S obzirom na to da je KM vezana za euro, kupovina KM se vrši po fiksnom tečaju koji je svih ovih godina doprinio postizanju ciljeva monetarne politike kroz, između ostalog, očuvanje monetarne stabilnosti, kao i očuvanje financjske stabilnosti, navode iz banke.

Konvertibilna marka, možemo biti sigurni, neće devalvirati u odnosu na euro, ali će zato dijeliti njegovu sudbinu kada je riječ o odnosu s dolarom.

Ako ćemo raditi konverziju ništa ne gubimo u euru, ali obzirom na smanjenu cijenu eura jasno je da tih nekoliko posto koliko je dolar jači i bit će još jači što dulje rat bude u Ukrajini trajao toliko ćemo mi ni krivi ni dužni gubiti na vrijednosti svoje valute, smatra direktor Udruge banaka u BiH Berislav Kutle.

Rast dolara u odnosu ne samo na euro nego i sve druge valute, poručuju ekonomisti, imat će nekoliko negativnih posljedica na BiH. To su rast vanjskog duga koji je u dolarima, poskupljenje energenata i drugih sirovina na svjetskom tržištu.

U eurima morat ćemo i u KM odvojiti veći iznos za plaćanje tog dijela vanjskog duga. Drugi negativan efekt je svakako pored poskupljenja cijena energenata, plina, nafte i naftnih derivata kojima u dolarima cijene rastu, kaže ekonomski analitičar Saša Grabovac.

Pad eura će tangirati tako da kažem sve one koji kupuju sirovine u dolarima, a prodaju u eurima. Dakle tu već su u minusu skoro 20 posto. U slučaju kupovine i prodaje u eurima onda je to za obje strane relativno stabilna situacija, smatra ekonomist Zoran Pavlović, javlja državna televizija.

Najveći dio bh. vanjskotrgovinske razmjene odnosi se na Europsku uniju u kojoj je bar u većini zemalja valuta euro. Pad eura u odnosu na dolar neminovno će dovesti do poskupljenja roba i usluga unutar Unije. Što znači da se ova naša donedavna prednost sada ispostavila kao mana.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.