KAMEN ZA NEZABORAV

 O  kamenu nekada i sada se mnogo govori i potiče da se stari kameni objekti čuvaju od zaborava jer je gradnja kamenih zdanja i manjih objekata česta tema i stručnjaka.

Kamen se ne zaboravlja u Hercegovini, pa tako i u posuškom kraju. Ljubitelji kamena i kamenih zdanja uvijek u srcu nose i ljepote i vrijednosti tvrdog i zdravog kamena. Čak i  Posušani u mirovini, daleko od svoga rodnog kraja obnavljaju kuće stare kamene, pa i suhozidine oko vrtova. U Podbiloj se Jure Tavra potrudio da urredi eko vrt u svojoj okućnici ispred kamene kuće u kojoj je, kako kaže, ljeti hladno, a zimi toplo.

Podno Vučje glavice je nekoliko starih domova obnovljeno kao nekada, a sve je više i suhozidina koje se obnavljaju oko svoga vrta. Zašto ne bi u svom vrtu imao krumpir, bijeli luk, raštiku kad je to zdrava domaća hrana, potvrđuje Ivan Ramljak iz Čitluka.

Imam vrt i njivu na kojima sam uzgajao smilje, ali to je propalo pa sada uzgajam krumpir , luk i raštiku za dobro zdravlje. Imam i staru kuću koju ću obnoviti, priča umirovljenik u Zagrebu. Ja na svom balkonu u Zagrebu sadim posušku raštiku i luk, a sve mi probada u Posušju. Kanim se vratiti i živjeti u svojoj dragoj Hercegovini, ističe Katica iz Zagreba i tako redom. I u novim i modernim vremenima, kako se tvrdi, ,mnogi se u duši vraćaju u svoje korjene za mirniji i zdraviji život.

posusje.info (pc)

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.