Koliko bismo dnevno trebali hodati da bi nam šetnja zaista koristila? Stručnjaci imaju odgovor

Stručnjaci s Harvard Healtha kađu da hod ima brojne pozitivne učinke na tijelo, a neki od njih su bolje pamćenje i niži krvni tlak i kolesterol.

Ljeto se polako bliži kraju pa su i temperature ugodnije za duže šetnje i hodanje što je mnogima omiljena tjelovježba, a uz pravilnu prehranu hodanje dokazano pomaže i pri mršavljenju; no koliko bismo zapravo trebali hodati da bi nam šetnja zaista koristila? Kako piše Mind Body Green, odgovor na to pitanje imaju stručnjaci s Harvard Healtha.

– Ne morate satima hodati da tijelo od toga nešto dobije; štoviše, na primjer zdravlje srca znatno može poboljšati svega dva i pol sata hoda tjedno, što je samo 21 minuta dnevno! – objasnio je stručnjak iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, dr. Thomas Frieden. A prednosti hodanja od samo 21 minute dnevno ne pomažu samo zdravlju srca; stručnjaci tako tvrde da su drugi pozitivni učinci te vrste tjelovježbe bolje pamćenje, niži krvni tlak i niži kolesterol, a, šetnjom se opušta i napetost, te raste razina endorfina pa se popravlja i raspoloženje. “Ako vam je namjera gubljenje kilograma, preporučuje se 30 do 90 minuta bržeg i energičnijeg hodanja dnevno ili većinu dana u tjednu, a ne morate tako hodati uvijek već neke dane možete malo više, a neke manje, no ukupno bi vrijeme hodanja u tjednu trebalo iznositi više od 150 minuta. Što se tiče brzine hoda, trebali biste hodati dovoljno brzo da budete u zoni vježbanja umjerenog intenziteta sa 60 do 70 posto maksimalne brzine otkucaja srca.” “Iako se često govori o tome da bi u danu trebalo napraviti barem deset tisuća koraka, ne treba se fokusirati na tu brojku. Važno se pokrenuti i svaki dan prohodati zadanu minutažu; jednako je učinkovito, a ne stvara pritisak kao brojenje koraka.”

“Također, kad počnete s hodom, pokušajte ne preskočiti više od jednog dana za redom; ustrajnost je bitna za bolje i brže sagorijevanje kalorija i metabolizam, ali i za stvaranje pozitivnih navika. Dane kada ne hodate, isprobajte vježbe snage”, savjetuje dr. Frieden.

2 komentara

  • glupost, koje hodanje, pa ljudi su živa bića, hoda,leti,jede,pije,seksa se i td, ništa pretjerano ali svega pomalo…i živiš koliko ti je propisano…

  • iskoristite šetnju za čišćenje grba na ciganskom brdu u Širokomu a možda i napredujete kao ulizica to radi mladež HDZ

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.