Komšić: Milanović nije prijatelj BiH

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je u srijedu da ne vjeruje u dobre namjere hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića prema BiH i ocijenio da visoki predstavnik Christian Schmidt svojim izjavama odstupa od politike prema toj zemlji koju zagovaraju Njemačka i drugi inozemni čimbenici.

Komšić je to izjavio novinarima nakon što se u Sarajevu sastao s diplomatima članica EU-a.

Rekao je da su razgovarali o blokadi vlasti i mogućim izmjenama izbornog zakona, temi o kojoj je proteklog vikenda na skupu u Njemačkoj govorio Schmidt, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH.

Schmidt je tada rekao da je nužno da Hrvati budu ravnopravno zastupljeni u vlasti, ali je istaknuo da to ne znači uspostavu triju etničkih izbornih jedinica jer bi to vodilo konačnoj podjeli države.

Komentirajuću te izjave, Komšić je rekao da Schmidt zagovara uspostavu “etničkih kutija za glasanje”, odnosno da izlazi u susret željama HDZ-a BiH što je protivno svemu što zagovara međunarodna zajednica i presudama Europskog suda za ljudska prava.

Loše je da je Schmidt čim mu je počeo madat zauzeo stranu….to izaziva sumnju u sve što slijedi ubuduće, rekao je Komšić.

Dodao je da je to odstupanje od politike službenog Berlina koji jasno podupire očuvanje BiH kao jedinstvene države, a kojoj se protive Dragan Čović i Milorad Dodik. Komšić ih optužuje da žele stalnim pritiscima i izazivanjem kriza navesti međunarodnu zajednicu da odustane od potpore opstanku BiH.

U medijima u BiH pojavila su se nagađanja kako Schmidt razmišlja o opciji nametanja izbornog zakona ne bude li o tome dogovora među politčkim strankama, a dio tog “paketa” mogla bi biti i odredba po kojoj nitko ne bi mogao biti član Predsjedništva BiH više od dva mandata. Time bi se automatski onemogućilo da Komšić ponovo bude član državnog vrha, jer mu sada teče treći mandat.

Komšić smatra da “neke domaće kuhinje” sada pokušavaju podmetnuti rješenja s kojima ni Schmidt nema nikakve veze i da SAD, EU i Rusija nisu sklone promjenama Daytonskog sporazuma.

Ustav BiH je to regulirao. Broj mandata je definiran ustavom, a ustav može promijeniti samo parlament, podsjetio je Komšić, prenosi Hina.

Komentirajući činjenicu da se Čović u srijedu u Zagrebu sastao s najvišim hrvatskim dužnosnicima kako bi s njima također razgovarao o izmjenama izbornog zakona, Komšić je ironično rekao kako se raduje ako su ti susreti bili “konstruktivni” kako je na društvenim mrežama objavio Čović.

Ako je to bio konstruktivan razgovor (sa Zoranom Milanovićem) onda odlično, kazao je Komšić da bi na novinarsko pitanje vjeruje li u prijateljske nakane hrvatskog predsjednika prema BiH odgovorio niječno.

Da budem pristojan, nisu (prijateljske), rekao je.

9 komentara

 • Ovaj Kwisling nikako da shvati da nije BiH nije sarajevska čaršija.
  BiH je i Posušje i Grude i Široki i Mostar i Busovača i Orašje i … koje Milanović voli, a kwislig ne smije doći u ovu BiH.
  Kwising željko misli da više voli moju Krčevinu iz Sarajeva nego ja koji sam iskrivio leđa na njoj, a on je nikad nije vidio. Moja Krčevina je u BiH kwislingu.
  Kwisling je teški psihić, a za takve nema lijeka.
  Ima jedan i u Posušju kwisling, koji više voli sarajevsko govno nego posušku pitu.
  Aj pogodite koji je?

  1
  1
  • – “Ima jedan i u Posušju kwisling, koji više voli sarajevsko govno nego posušku pitu.”

   Na koju “pitu” mislite: sirnicu, burek, maslenicu, krompirusu, zeljanicu ili cevape? Mozda i na baklavu? Sve je to islamska i bosnjacka kultura koju rado i ostali poput Vas jedu i koje – nazalaost – mrznja ubija iz dana u dan. Jedini lijek – na tren – je da pustite Sebi sewdaHa…

   1
   1
   • jedin im je lijek da idu na psihijatriju zajdeno sa komunjarama. tamo ce ih cekati naravno netko tko ce im vjeru preporuciti. onda se zna kamo ce dalje..

    • steta je da se dalje radjaju u paklenim obiteljima. sotona nema takav utjecaj. sta oni imaju. poznajem neke sotoniste, oni mi vele mi smo normalni ali uzimamo to radi obrane. sasvim normalni i dragi ljudi. nemaju protiv Krista nista. komunajre su govna. zajedno sa ovim jer ovi koliko su zadrti ovi ih jos loze.. a u biti su ista govna.

  • oni su svi pacjenti samo moraju kriti. praviti se da su dobri. njima je rijesenje Krist. jer kada Kriz stavis u tu toksicnost on se nece od nje raspasti.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.