Korisni savjeti za sjetvu parkovskih trava

Proljeće je pravo vrijeme za sjetvu novog travnjaka. Travanj je najbolji mjesec za ove radove jer tlo dosegne dovoljnu toplinu i ima dosta vlage. Posijano sjeme klija za sedam do deset dana, a mlade biljke se bolje ukorjenjuju. 

Klimatske prilike Hercegovine, blaga i kišovita proljeća te topla i sunčana ljeta, pružaju optimalne uvjete za zasnivanje travnjaka, Dolaskom toplijih dana, početkom proljeća, slijede pripreme za zasnivanje travnjaka.

Sjemenarnina ponuda sezonskog cvijeća

Lijep travnjak je ukras svakog vrta i dvorišta, stoga izboru i sjetvi travnih smjesa poklanjamo dosta pažnje. Karakteristike travnjaka koje očekujemo su: tamnozelena boja, da je gust i dobro podnosi opterećenje, sporog rasta te bez korova i mahovina.

Priprema tla za sjetvu

Kod zasnivanja travnjaka, na terenu na kojem ukrasna trava još nije rasla, u prvom dijelu pripreme tla bitno je ukloniti korove, ostatke starih biljaka i kamenje, nakon toga možemo početi sa obradom tla. Za rast trave najbolja su lagana, ocijeđena i prozračna tla. Ako vaše tlo nema ovakve kvalitete ne očajavajte jer većina tala se može privesti svrsi određenim agrotehničkim mjerama.

Najčešće se sjetva novih travnjaka obavlja nakon građevinskih radova (izgradnja kuće, ogradni zidovi i sl.). Pripreme terena za zasnivanje travnjaka započinju oranjem na 20 cm do 30 cm dubine koja je dovoljna da razrahli zbijenu zemlju. U slučaju neodgovarajućeg travnjaka koji svojim estetskim i drugim kvalitetama ne zadovoljava, najbolje rješenje je u kasno ljeto kada je porast trave najveći, prskanjem totalnim herbicidima uništiti trenutni pokrov i obaviti oranje. Tri tjedna nakon ovog postupka površinu pripremamo za sjetvu i sijemo u jesen ili proljeće naredne godine.

Ne koristiti stajsko gnojivo

Prije fine obrade, teška i siromašna tla potrebno je pognojiti organskim gnojivima. Treba izbjegavati primjenu stajnjaka jer on u sebi obično sadrži dosta korova koji kasnije stvaraju dosta problema. Za gnojidbu je najbolje koristiti organska peletirana gnojiva (Vrtko, Povrtko, BiorexFruttorto i sl.), koja ne sadrže sjeme korova, štetne kukce niti uzročnike biljnih bolesti. Naime, ova gnojiva su prošla postupak termičke obrade tako da su idealna za nove travnjake.

Travne smjese i sjetvena norma

Proljetnu sjetvu je najbolje obaviti do početka svibnja. Ranije zasijani travnjak razvije bolji korjenov sustav i postane gust prije nastanka ljetnih vrućina. Izbor travnih smjesa ovisi od mjesta i namjene travnjaka. Danas na tržištu ima dosta travnih smjesa (Univerzalna, Sunce, Sjena, Sport i sl.), koje su pripravljene za različite namjene.

Prije same sjetve potrebno je izravnati površinu, a kod sjetve bitno je pravilno rasporediti sjeme. Sjetvene norme se kreću oko 2,5 kg do 3,5 kg na 100 m2. Optimalna dubina sjetve je oko 1 cm. Dakle, nakon razbacivanja sjemena potrebno ga je grabljanjem unijeti u tlo ili u najboljem slučaju pokriti sa zemljom. Nakon toga slijedi valjanje da se uspostavi bolji kontakt sjemena i tla i da se površina izravna.

Poboljšanje kvalitete tla te ubrzavanje nicanja sjemena postiže se dodavanjem odgovarajućeg supstrata za travnjake, a najbolje je koristiti Hawita supstrate. Isto tako se preporučuje primjena Hidrogela kod pripreme tla za sjetvu, jer Hidrogel veže vodu i otpušta je kada je biljkama najpotrebnija, posebno tijekom ljetnih mjeseci.

Samo nicanje trave možemo poboljšati prekrivanjem površine agrotekstilom koji propušta vodu i toplinu, a ujedno služi i kao mehanička prepreka pticama da dođu do sjemena. I konačno kad mlade biljke niknu iz tla, moraju biti navlažene. Nakon nicanja održavajte vlažno tlo, a prvu kosidbu planirajte obavlja visina trave bude 10 cm do 15 cm.

Puno više informacija o sjetvi i izboru travnih smjesa te o agrotehničkim mjerama koje su potrebne kod zasnivanja travnjaka doznajte od Sjemenarnine Agro podrške na broj telefona 063/700-700

Samo u Sjemenarna Agrocentrima.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.