Koristite izgovor ”Nemam vremena”? Nakon ovoga više nećete

Jedan je to od najčešćih izgovora mnogih u današnjoj, ubrzanoj svakodnevnici. Ali nedavno provedeno istraživanje pokazalo je da bi trebalo dvaput razmisliti prije nego to upotrijebite kao opravdanje.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Ohio-u proveli su istraživanje u kojem su ispitanicima rekli da zamisle situaciju u kojoj njihov blizak prijatelj organizira vjenčanje u inozemstvu ili drugom gradu, a nezgodno im je prisutvovati i traže izgovor, a da pritom ne uvrijede nikoga.

Anketirali su i parove koji planiraju vjenčanje i upitali su ih s kojim bi se izgovorom o nedolasku na njihov važan dan u životu najmanje uvrijedili.

Psiholozi su utvrdili kako je najbolji izgovor taj da kažete kako nemate novca ili ako imate, da nemate energije. Samo nemojte reći da nemate vremena.

Razlog tome jest način na koji shvaćamo, odnosno, ljudi lakše povjeruju u to da nemate novaca i smatraju to tužnom situacijom, a ne vašim izborom. Ako iskreno objasnite situaciju, umjesto da se uvrijede, mogli biste se još i više zbližiti s tim osobama, piše Večernji.hr.

Ako kažete kako nemate vremena, doživjet će to kao da im niste važni da se potrudite organizirati s vašim obvezama.

“Očekujemo od drugih da nađu vremena za nešto što im je važno stoga nas najviše pogađa izgovor kada netko kaže da nema vremena za nas”, navodi se u studiji.

Kada nekome kažete “nemam vremena” ili “zauzet sam”, ta osoba će to doživjeti kao “nisi mi dovoljno važan da bih našao vremena za tebe”.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.