Krajnje je vrijeme da se OHR ugasi i da BIH ne bude kolonija

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da je krajnje vrijeme da OHR bude zatvoren i da treba odbaciti sve što je visoki predstavnik ikada uradio i vratiti se na vladavinu prava i poštovanje Ustava BiH.

Dodik je istaknuo kako u BiH nema visokog predstavnika, da je to još jedna od izvrnutih stvari u zemlji koja ne može naći svoj način postojanja ni više desetljeća od potpisivanja Daytonskog sporazuma.

On je dodao kako najveći nered ipak unosi onaj koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik, koga nije imenovalo Vijeće sigurnosti UN, niti potpisnice Aneksa 10.

Dodik je naveo kako je stanje sa aktuelnim koji sebe naziva visokim predstavnikom opisano u tekstu njemačkih medija, koji potvrđuje sve ono što u Srpskoj godinama ponavljaju, a to je da se radi o kolonijalnoj upravi, da je to kolonizator koji ima ovlasti koje nigdje nisu propisana.

“Da stvar bude još gora, u tom članku se ne spominje da Europa koja sebe vidi kao pravnu sljedbenicu tradicije i iskustva, daje BiH status kandidata sa visokim predstavnikom. Gotovo apsurd do apsurda”, dodao je on.

Dodik je napomenuo da na kraju teksta njemački novinar veoma jasno govori o tome da je dužnost visokog predstavnika veoma dobro plaćena.

“Koliko ja znam, 24.000 eura mjesečno, bez poreza ni ovdje, ni tamo odakle dolazi, sa dodatnim putnim troškovima, dodatnim osiguranjem za nesiguran život na nesigurnoj teritoriji. Kad skupite sve i pravo da mu je plaćeno da odlazi u svoje mjesto stanovanja, to je oko 40.000 eura mjesečno i što je najgore sve su to prepisuje kao pomoć nama u BiH”, dodao je Dodik.

“Ova BiH je nametnuta, ova BiH ne pripada nama, ova BiH ne pripada Daytonu. Nama pripada daytonska BiH, a ne američka ili britanska ili europska volja njihovih veleposlanika, a pogotovo njihovih visokih predstavnika i njihovih sudaca u Ustavnom sudu”, istaknuo je Dodik.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.