Krišto: Usvojili smo državni proračun, slijedi povećanje plaća

Sjednica Vijeća ministara BiH, koja je počela 10. ožujka, nastavljena je danas, a na dnevnom redu bio je Nacrt dokumenta okvirnog proračuna institucija Bosne i Hercegovine za period od 2023. do 2025. godine, kao i Nacrt zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2023. godinu. 

Nakon sjednice prisutnima se obratila predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto koja je potvrdila da je usvojen državni proračun. 

– Mogu reći da smo donijeli dokument okvirnog proračuna za 2023. godinu. Usuglašen je sa Globalnim fiskalnim okvirom. Možda vas čudi sto smo kasnili, ali trebalo je vremena da usuglasimo stvari – rekla je Krišto.

Prvo je bilo potrebno donijeti Globalni fiskalni okvir, podsjetila je. Ovaj nacrt proraačuna iznosi milijardu i 350 milijuna KM.

– Njime se prioritetno podržava ispunjavanje prioriteta koje BiH mora ispuniti za članstvo u EU.

Dio je namijenjen poboljštanju statusa uposlenih u institucijama, na 600 KM se povećava osnovica plaće za idućih devet mjeseci i uvećanje regresa.

Milijardu i 245,946 KM ide na servisiranje vanjskog duga rekla je Krišto.

– Svi smo istaknuli zadovoljstvo što smo u relativno kratkom periodu sve uspjeli usuglasiti – rekla je i dodala da ce proračun biti proslijeđen Predsjednistvu BiH koje ga dalje upućuje parlamentu na usvajanje.

1 komentar

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.