Kvalitetan supstrat jamči uspješan uzgoj povrtnica i cvijeća

Za sjetvu i pikiranje povrća, cvijeća, ljekovitog i aromatičnog bilja, profesionalni proizvođači i hobisti najviše koristite njemačke supstrate Hawita koji su pokazali izuzetno dobre osobine kod najzahtjevnijih povrtnih kultura, ali i cvijeća.

Početkom proljeća profesionalni proizvođači i hobisti obilaze vrtne centre u potrazi za sjemenskim kesicama omiljenih vrsta i sorti povrća, cvijeća, ljekovitog i aromatičnog bilja. Nakon kupovine sjemena, proizvođači traže i kvalitetne supstrate u koje obavljaju sjetvu.

Više informacija u najbližem Sjemenarna agrocentru ili pozivom na 063/700-700.

Od izbora supstrata uvelike ovisi i kvaliteta sadnog materijala odnosno buduća proizvodnja.

Supstrat je tlo u kojem sijemo sjemenku i gdje mlada biljka provede dobar dio najosjetljivije faze svog života. Kvalitetni supstrati su lagani, imaju reguliranu ph vrijednost, tj. dobro reguliran vodo-zračni režim, dovoljno hranjiva za ranu fazu kroz koju biljka treba proći i ono što je vrlo bitno da su bez prisutnosti štetnika, patogena i korova.

Glavne odlike supstrata

Supstrat treba biti blago kisele reakcije, odnosno vrijednosti ph od 5,5-6,5. U proizvodnji rasada koriste se supstrati granulacije 0-5 mm za sjetvu većine sitno sjemenih kultura poput rajčice, paprike, patlidžana, salate, kupusa. Za pikiranje istih kultura koristimo granulaciju 0-20 mm. Vrijedi pravilo da se za veće čaše (kontejnere) koriste supstrati krupnije granulacije.

Tržište danas ima veliki izbor supstrata, tj. na raspolaganju su brojne kombinacije gotovih smjesa različitih proizvođača, koje se razlikuju po svom sastavu, osobinama, namjeni, ali im je zajedničko da su fitosanitarno sigurni.

Hawita potground – njemački premium supstrat za sjetvu i pikiranje povrtnica i cvijeća

Kvalitetan supstrat po zalijevanju zadržava određen dio vlage, a suvišnu otpušta, tako da u supstratu ostaju optimalne količine vode i dovoljno pora u kojima se nalazi zrak. Ukoliko je loš sastav i struktura smjese u koju sijemo, često dolazi do nastanka prevlažnog supstrata i gušenja biljaka, čemu doprinose i domaće čaše i kontejneri sa premalim otvorima za višak vode.

Hawita – supstrat koji se najviše koristi

Za sjetvu i pikiranje povrća, cvijeća, ljekovitog i aromatičnog bilja, profesionalni proizvođači ali i hobisti najviše koristite njemačke supstrate Hawita koji su pokazali izuzetno dobre osobine kod najzahtjevnijih povrtnih kultura, cvijeća te aromatičnog bilja i koji se danas masovno koriste u proizvodnji presadnica.

Kupovinom bilo kojeg STIHL uređaja u Sjemenarna agrocentrima, članovi Kluba Green Garden dobivaju GRGA bon za popust od -12 % na iznos sljedeće kupovine.

Hawita Potgrond supstrat je odlične kvalitete proizveden u Njemačkoj. Sastoji se od 90 % crnog i 10 % bijelog njemačkog treseta, uz dodatak gnojiva. Primjeren za razne namjene, odličan za uzgoj presadnica, povrća, cvijeća i aromatičnog bilja te za uzgoj u lončanicama i kontejnerima.

Puno više informacija o namjeni i primjeni supstrata doznajte od Sjemenarnine Agro Podrške na broj telefona 063/700-700.

Poljoprivredna TV

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.