MACRON: Australija je ušla u nuklearni sukob s Kinom

Francuski predsjednik Emmanuel Macron optužio je bivšeg premijera Australije Scotta Morrisona za izazivanje nuklearnog sukoba s Kinom, piše Telegraph. Zbog toga je Francuska zaoštrila diplomatske odnose s Australijom.

Uoči summita Azijsko-pacifičke gospodarske suradnje (APEC) na Tajlandu Macron je rekao da je pomogao Australiji da postigne “slobodu i suverenitet” kroz sporazum o podmornicama, izvijestio je ABC News. Macronove izjave uslijedile su samo dan nakon što se sastao s australskim premijerom Anthonyjem Albaneseom na marginama summita G20 na Baliju.

“Australci su ušli u nuklearni sukob s Kinom”

Optužba francuskog predsjednika stiže godinu dana nakon što se Australija povukla iz ugovora s Francuskom o izgradnji konvencionalnih podmornica. Australija je najavila da će joj SAD i Velika Britanija umjesto toga osigurati brodove na nuklearni pogon. Macron je i dalje vjerovao kako će se nova vlada Australije, ipak, prikloniti Francuskoj.

“Dakle, to je bila i industrijska suradnja i davanje suvereniteta Australiji jer će oni sami održavati podmornice, a to ne bi dovelo do sukoba s Kinom jer to nisu podmornice na nuklearni pogon. No, izbor bivšeg australskog premijera bio je suprotan našem planu i njime je ušao u sukob s Pekingom. Odlučio se opremiti podmorničkom flotom koju Australci ne mogu proizvesti i održavati.

Mi smo u džungli i imamo dva velika slona, ​​koji su sve nervozniji. Ako postanu jako nervozni i započnu rat, to će biti veliki problem za ostatak džungle. Potrebna vam je suradnja mnogih drugih životinja – tigrova, majmuna i tako dalje. Naša indo-pacifička strategija je kako osigurati dinamičnu ravnotežu u ovom okruženju”, rekao je Macron.

Macron je rekao da je Morrisonov potez bio “nož u leđa”, a to je i ponovio. Premda su Macronovi komentari bili usmjereni na Morrisona, najnovije kritike francuskog predsjednika odnose se i na aktualnog australskog premijera Albanesea i njegovu vladu.

Pogoršanje odnosa Francuske i Australije

Diplomatski odnosi između Francuske i Australije pogoršali su se prošlog rujna kada je Australija potpisala ugovor AUKUS sa SAD-om i Velikom Britanijom o nabavi podmornica na nuklearni pogon. Australija je također otkazala svoj Future Submarine Program (FSP) s francuskom Naval Groupom kako bi kupila 12 podmornica u vrijednosti od 56 milijardi eura.

Odluka je razljutila Macrona i njegovu vladu, koji su izrazili svoju užasnutost dogovorom. Sporazum između triju zemalja sklopljen je kako bi se osigurala sigurnost Australije u regiji. Postoji zabrinutost za to područje zbog kontinuirane gospodarske i vojne ekspanzije Kine.

Albanese je 11. lipnja objavio da će njegova zemlja platiti francuskoj pomorskoj grupi 555 milijuna eura kao kompenzaciju za poništavanje ugovora.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.