Mala općina u Hercegovini pruža sve mogućnosti za uzgoj bikova

Španjolska korida nije jedino mjesto gdje su bikovi izuzetno cijenjene životinje. Jedna mala općina u Hercegovini pruža sve mogućnosti za uzgoj ove životinje. Obitelj Lučić iz gatačkog sela Miholjače je pravi predstavnik seoskog domaćinstva koje se bavi poljoprivredom i stočarstvom. Na prvom mjestu su bikovi i to bikovi koji prije svega služe za izlaganja i natjecanja na raznim stočnim izložbama.

“Moja obitelj je poznata po uzgoju bikova. Sve je počelo prije pola stoljeća kada je moj djed nabavio bikove i počeo se baviti stočarstvom. Nastavio je moj otac, kome su bikovi bili velika ljubav. Odrastajući uz njega i ja sam ih zavolio i posvetio se brizi oko njih“, kaže Milenko Lučić za Hercegovina.info.

A bikovi u ovoj obitelji nisu tretirane kao životinje čiji je jedini cilj rad u polju, već su tretirani kao pobjednici. Od prve stočne izložbe koja je održana u Miholjačama  pa do dana danas, bikovi obitelji Lučić su uvijek osvajali neku nagradu.

“Na ovom 45.po redu sajmu u u, odnijeli smo šest nagrada, četiri prva mjesta i dva druga. Imamo dobru stoku, dobre bikove, dobre krave i junice i na ovakvim natjecanjima to se uvijek prepozna.“

A gatački sajam je, prije svega, posvećen autohtonom gatačkom sivom govečetu, koje je već više od stotinu godina, zaštitni znak gatačkog stočarstva. Ocjenjivanje se vrši u nekoliko kategorija, a akcenat je uvijek na mlađim životinjama.

 Recept za uspjeh, kada su ove životinje u pitanju, uvijek  je isti.

“Bik mora rođenjem imati dobre karakteristike. Zatim ga je važno dobro hraniti. Da biste napravili šampiona, morate mu se posvetiti tijekom cijele godine. Ja ih uvijek hranim u isto vrijeme i izvodim ih iz štale na sat ili dva, svaki dan.“

Često se dešava da bikovi napadaju vlasnike. Razlog je nepoznat, tako da ovaj hobi može postati vrlo opasan, ravan izazovu.

“Naši bikovi nisu agresivni. Kada ih izvodimo, čak i ne koristimo prut. Ali svaka životinja u jednom momentu može postati agresivna. Za bikove je zanimljivo da se ne smiju provocirati i da ne vole kada dođu na nepoznat teren. Ako vlasnik primijeti da bik postaje nervozan, treba na vrijeme reagirati. Mi s našima nikada nismo imali probleme.“

Krupnu stoku su danas zamijenile mašine, pa posao oko njih nije samo iz koristi, već se mora i voljeti. Milenko Lučić, svojim primjerom pokazuje kako se treba odnositi prema životinjama i kako izgleda seosko hercegovačko domaćinstvo koje se istim tempom i voljom održava i u modernim vremenima.

1 komentar

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.