Marija Musa: Hrvatski jezik nije dovoljno zastupljen u BiH

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru u četvrtak je predstavljena knjiga „Hrvatski jezik u Bosni i Hercegovini u javnoj komunikaciji od 1945. do danas“ autorice dr.sc. Marije Muse.
„Javna komunikacija je poseban društveni fenomen; to je medij koji očituje položaj nekog standardnog jezika u društvu. U sferi javne komunikacije odlučila sam istražiti položaj hrvatskog jezika u tom dugom razdoblju administrativno-funkcionalnom i publicističkom stilu.“, izjavila je Musa.
Promociji je prisustvovao i recenzent i profesor hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu Mario Grčević koji je istaknuo utemeljenost ovog djela na analizi jezičnih pojmova i nezaobilaznost ovog djela za sve one koji se bave hrvatskim jezikom. Također je naglasio da dolazi do česte diskriminacije hrvatskog jezika do koje dolazi zbog nedostatka znanja.
I sama autorica osvrnula se na slabu zastupljenost hrvatskog jezika.
„Na osnovu tih istraživanja mogu reći kako hrvatski jezik kao jedan od tri službena jezika u Bosni i Hercegovini nema svoje pravo mjesto u javnoj komunikaciji, odnosno nije zastupljen u onom smislu u kojem bi jedan standardni jezik jednog konstitutivnog naroda trebao biti zastupljen.“, zaključila je Musa.
Promocija knjige održana je u organizaciji Sveučilišta u Mostaru, Filozofskog fakulteta i Školske naklade Mostar. Predstavljanju knjige su uz dr.sc. Grčevića, prisustvovali i dr.sc. Katica Krešić, izv. prof. na studiju hrvatskog jezika na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru te Slaven Pehar, dipl. ing., direktor Školske naklade Mostar.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.