Mario Mandžukić postaje trener

Mario Mandžukić u rujnu je objavio kraj velike karijere, ali očito se nije dugo odmarao.

Legendarni hrvatski napadač upisao je HNS-ovu trenersku akademiju i pohađa natječaj za UEFA-inu B licencu koja je početak puta prema UEFA PRO licenci koja je potrebna da bi se vodili klubovi u, recimo, 1. HNL.

Mandžukića čeka 160 sati nastave, nakon čega će ispite morati položiti s, u prosjeku, vrlo dobrim uspjehom, a neće smjeti imati nijednu dvojku. Ako se odluči na upis tečaja za UEFA A licencu, što je sasvim očekivano, morat će odraditi godinu dana trenerske prakse, što bi mogao odraditi u stručnom stožeru reprezentacije bude li za to volje s obje strane.

Put do stjecanja PRO licence je vrlo dug i za hrvatske nogometaše puno duži nego za bivše profesionalce u nekim drugim zemljama, poput Njemačke. Bude li redovit s polaganjem ispita, Mandžukić bi do PRO licence mogao doći za šest do sedam godina i onda bi teoretski mogao postati “pravi” trener. Predavanja za B, A i PRO kategoriju Mandžukića će stajati oko 20.000 kuna.

Mandžukić je samo jedan u nizu bivših hrvatski reprezentativaca i profesionalaca koji su se zadnjih godina odlučili na trenerski posao. HNS-ovu akademiju, koja slovi kao jako dobra, pohađaju Vedran Ćorluka, Ivica Olić, Ognjen Vukojević, Jerko Leko, Mihael Mikić, Mario Carević i brojni drugi.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.