Maskirani muškarci palicama tjeraju migrante u BiH

Načelnik uprave za granicu Zoran Ničeno potvrdio je da je Ravnateljstvo policije oformilo radnu skupinu koja će “otići na teren” nakon objave snimki na kojoj maskirane osobe udaraju migrante i iz Hrvatske ih tjeraju u BiH.

RTL Potraga ranije je objavila snimke na kojima muškarci s fantomkama na glavi tjeraju migrante iz Hrvatske preko rukavca rijeke Korane, udarajući ih palicama kakve imaju pripadnici interventne policije, a neki nose i podjakne nalik na dio uniforme te postrojbe.

Navode da je riječ o snimkama iz lipnja napravljenima za vrijeme osmomjesečnog novinarskog istraživanja u kojem je RTL-ova ekipa sudjelovala s kolegama iz istraživačke novinarske mreže Lighthouse Reports iz Nizozemske, švicarskog SRF Rundschaua, njemačkog ARD Studia Beč, ARD Monitora, francuskog Liberationa, nizozemskog Pointera, Novosti i der Spiegela.

Ničeno je, gostujući u emisiji RTL Direkt, kazao da su Ravnateljstvu policije u srijedu prvi put vidjeli dio te snimke, a cijeli prilog tek na televiziji “u redovnom terminu”.

Vidjeli smo da je riječ o dojmljivom materijalu i glavni ravnatelj policije je odlučio formirati radnu skupinu koja će u četvrtak otići na taj pretpostavljeni teren. S obzirom da je riječ o tvrdnjama novinara, u srijedu smo pozvali i načelnika policijske postaje Cetingrad i nismo uspjeli utvrditi poziciju događaja, kazao je Ničeno.

Rekao je da udarci ili premlaćivanje nisu dio uobičajenog postupka niti postoji ikakva zapovijed ili naredba da bi se migranti protjerivali i tukli. Da bi se utvrdile sve činjenice treba sve provjeriti, kazao je policijski načelnik, prenosi Hina.

Podsjetio da je Hrvatska jedna od najuspješnijih zemalja u hvatanju krijumčara migrantima te da je zadaća policije štititi hrvatsku granicu. No, kazao je da je apsolutno nemoguće da bi netko u policiji naložio ili podržavao bilo kakvo udaranje.

Istraga više europskih medija

Snimke i priča o nasilju nad migrantima u srijedu su objavljeni u više zemalja, a donose svjedočanstva migranata, medicinskog osoblja, istraživača, analitičara.

Istraživački novinari Klaas van Dijken i Lamia Šabić kamerom su zabilježili nasilje nedaleko mjesta Šturlić na bosanskohercegovačkoj strani. Oko 20 metara od nas, kroz grmlje smo ugledali četiri osobe s maskama kako udarajući tjeraju ljude u rijeku dubine do prsa. Silom u Koranu i nazad u Bosnu, ispričao je van Dijken.

Kazao je da su pregledavajući snimke utvrdili da muškarci nose specifične jakne nalik na podjakne hrvatske interventne policije, prenosi Hina.

Osim usporedbe jakne, analitičari istraživačke mreže utvrdili su, a izvori potvrdili i da je proizvođač pištolja – koji jedna od maskiranih osoba ima za pojasom – hrvatska tvrtka HS produkt koja snabdijeva policijske snage, a uz futrolu za lisice, vidljiva je i specifična palica tzv. tonfa.

Objavljena je i snimka dronom na kojoj se vide osobe dovedene kombijem do granice i poslane u BiH.

Voditelj Lighthouse Reportsa koordinirao je novinarsko istraživanje i na granicama Rumunjske i Grčke. Niz informacija upućuje na zaključak da se slična praksa kao i u Hrvatskoj provodi i na ostalim europskim granicama, navodi RTL.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.