Meteorolozi objavili: Kakva će biti jesen u BiH

U razdoblju od 1. rujna do 30. studenog ove godine na prostoru Bosne i Hercegovine, očekuje se veća srednja temperatura zraka u usporedbi s prosječnom temperaturom za razdoblje 1981.-2010. godine.

Prema prognostičkim modelima, najveća odstupanja u odnosu na referentni niz prognoziraju se u rujnu. U studenom spomenuti modeli pokazuju najmanja odstupanja, tj. prognozirane srednje temperature zraka trebale bi biti približne srednjim vrijednostima temperatura studenog.

Vjerovatnoća ostvarenja prognoze, po mišljenju stručnjaka iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, je umjerena i kreće se nešto iznad 50 posto.

Jesen 2021. u poređenju sa istim periodom prošle godine, trebala bi biti slična ili malo toplija. I pored toga što se tokom jeseni očekuju veće srednje temperature zraka, nisu isključeni i prodori hladnih zračnih masa sa sjevera kontinenta s temperaturama znatno nižim od uobičajenih.

Mraz je izvjestan u centralnim područjima zemlje.

Očekivani broj toplih dana (maksimalna temperatura 25 stupnjeva Celzijevih) u Bosni tokom jeseni 2021. veći je od 14, a na području južne Hercegovine prognozira se do 32 topla dana.

Na duži vremenski period prognoza količina padalina u odnosu na prognozu temperatura zraka je manje pouzdana, tako da se prognozirane količine padalina moraju uzeti s više opreza.

Tokom jeseni prema dostupnim materijalima za dugoročnu prognozu ukupna količina padaline trebala bi biti manja u odnosu na referentni niz 1981.-2010. godine. Raspored padalina tokom jeseni bit će neujednačen, a najviše padalina očekuje se u prvoj polovici studenog.

Očekivane ukupne količine padalina trebale bi biti približne u odnosu na jesen 2020. godine. Dostupni prognostički materijali za područje Bosne i Hercegovine, po pitanju padalina, predviđaju malu (do 40 posto) vjerovatnoću ostvarenja prognoze.

Iako se prognozira manja količina padalina tokom jeseni 2021. godine, moguća su kraća razdoblja s intezivnijim padalinama.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.