Migrant paraglajderom preletio granicu do Španjolske

Španjolske vlasti traže osobu koja je paraglajderom preletjela granicu od Maroka do španjolske enklave Melilla što čini se predstavlja jedan novi i kreativan način ilegalne migracije na europski teritorij. 

-Dvoje građana prijavilo je da su vidjeli paraglajder u četvrtak poslijepodne – rekao je Eder Barandiaran, glasnogovornik španjolske vlade u Melilli, jednom od dva španjolska teritorija u sjevernoj Africi.

Osoba koja se nalazila u paraglajderu je pobjegla nakon slijetanja, što je navelo vlasti da posumnjaju da je osoba migrant koji pokušava doći do Europe. Identitet i nacionalnost osobe još uvijek nisu poznati, dok su slike paraglajdera kružile društvenim mrežama u četvrtak, navodi ABC News.

Granica s Melillom bila je u središtu skandala nakon što su 23 osobe tamo poginule u lipnju tijekom pokušaja migranata i izbjeglica da na silu uđu, što je rezultiralo stampedom. Marokanska policija bacila je suzavac i tukla muškarce palicama, čak i kad su neki ležali na zemlji.

Španjolske vlasti također su optužene za nezakonito vraćanje nekih migranata u Maroko, navodno kršeći njihovo pravo na traženje azila.

Nekoliko medijskih istraga temeljenih na video snimkama i fotografijama incidenta iz lipnja pokazalo je da su se neke od smrtnih slučajeva možda dogodile na španjolskom tlu, što je španjolski ministar unutarnjih poslova više puta porekao.

Od više od 29.000 migranata su ove godine neovlašteno prešli u Španjolske kopnom ili morem, a oko 1.300 je to učinilo preko Melille, javlja španjolsko ministarstvu unutarnjih poslova.

1 komentar

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.