Milas u Mostaru: Hrvatski narod u BiH ima vjernog partnera u Vladi RH

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić u srijedu je u službeni posjet primio državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonku Milasa koji od 13. do 15. ožujka boravi u radnoj posjetu Hrvatima u Hercegovačko-neretvanskoj županiji i Županiji Zapadnohercegovačkoj.

U hrvatskom izaslanstvu bio je i Marko Babić, generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru.

Kako je istaknuo mostarski gradonačelnik, ovo je bio prijateljski sastanak dugogodišnjih znanaca koji su zadnje tri godine zajedno radili na brojnim projektima u gradu Mostaru, a koji se financiraju uz potporu Republike Hrvatske.

Na sastanku je bilo riječi i o preporukama otvaranja pregovora BiH s EU.

Osim nastavka dosadašnje suradnje, riječi je bilo o zasluzi Republike Hrvatske na čelu s premijerom (Andrejem Plenkovićem) na preporukama koje je BiH dobila od Europske komisije za otvaranje pristupnih pregovora s EU 21. ožujka, izvijestio je mostarski gradonačelnik nakon kraćeg sastanka.

Ocijenio je kako će dosadašnje iskustvo Republike Hrvatske, koja je prošla taj pregovarački proces s EU prije, pomoći i gradu Mostaru i lokalnoj zajednici za iskorištavanje i maksimalno povlačenje ‘sredstva’ za projekte u Gradu kako bi svi njegovi građani imali benefite od toga.

Kako je kazao gradonačelnik, dotakli su se i aktualnih projekata u Mostaru, kao što su Hrvatsko narodno kazalište, te projekata u zdravstvu i visokom obrazovanju, kao i svega onog za šta potporu daje Republika Hrvatska, kako bi svi stanovnici Grada bez obzira na nacionalnost imali bolje uvjete života.

Po riječima državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Mostar se sve više prepoznaje na karti svijeta u turističkom i kulturnom promicanju te ustvrdio kako će Hrvatska nastaviti biti vjeran partner hrvatskoga naroda i prijateljske BiH.

Hrvatska će kao i do sada s predstavnicima Hrvata u BiH nastaviti raditi u svim područjima života koja možemo zajedno oživotvoriti, a prije svega mislim na mlade bilo u sferi obrazovanja, zdravstva ili samo onoga što predstavlja simbol identiteta. U tome gradonačelnik i stanovnici, posebno hrvatski narod mogu biti sigurni da će Hrvatska vlada biti vjeran partner, poručio je MIlas.

Otvaranju pregovaračkoga procesa BiH s EU on je ocijenio jednim od najvećih dostignuća Vlade Hrvatske.

Ono što slijedi su brojni benefiti za stanovnike BiH, a na tom putu Hrvatska će biti vjerni partner naroda BiH i pomagati sve onome što je Hrvatska davno prošla jer se Hrvatska etabilirala, ne tako davno kao zemlja primateljica pomoći do one koja daje pomoć svima kojima je potrebno u svijetu, pa tako i našem narodu u BiH i inače prijateljskoj susjednoj i suverenoj državi BiH i bit će tu za svu neophodnu pomoć, istaknuo je Milas.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske u srijedu je posjetio i načelnika općine Čitluk Marina Radišića gdje je obišao projekte koji se financiraju uz potporu Republike Hrvatske (Kulturni centar i Školsku športsku dvoranu).

Za sutra, 14. ožujka predviđen je sastanak Milasa s predsjednikom Vlade Županije Zapadnohercegovačke Predragom Čovićem, a isti dan će se sastati i s načelnikom općine Grude Ljubom Grizeljem.

U petak, 15. ožujka Milas će posjetiti općinu Posušje.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.