Ministarstvo pravde BiH: Ne postoje zakonski preduvjeti za Mamićevo izručenje

Ministar pravde BiH Davor Bunoza ne može donijeti odluku o izručenju nekadašnjeg Dinamova izvršnog dopredsjednika Zdravka Mamića Hrvatskoj s obzirom na to da je Sud BiH u nekoliko navrata odbio takvu mogućnost jer Mamić, uz hrvatsko, posjeduje i državljanstvo BiH, izvijestili su u utorak iz Ministarstva pravde BiH.

Tjednik Nacional objavio je poveći tekst, najavljen na naslovnici, o tome da hrvatski premijer Andrej Plenković šalje ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenicu kako bi s novoimenovanim ministrom pravde Davorom Bunozom (HDZ BiH) dogovorio izručenje bjegunca od hrvatskog pravosuđa Zdravka Mamića. Mamić je pravomoćno osuđen na 6.5-godišnju kaznu zatvora za izvlačenje novca iz Dinama te se protiv njega vodi i drugi sudski postupak. 

“Ministar ne može donijeti rješenje o izručenju”

U istome tekstu se navodi kako bi se tako umanjila uloga radikalne struje u HDZ-u, ali i riješilo pitanje upravljanja i utjecaja u Dinamu u kojemu se dvije struje bore za prevlast. Dodaje se kako je Mamić bio pod zaštitom bivšeg ministra pravde BiH Josipa Grubeše, koji je također član HDZ-a BiH i koji se protivio njegovu izručenju.

U objašnjenju Ministarstva pravde BiH, poslanom na upit o mogućnosti izručenja, navodi se kako ne postoje zakonski preduvjeti da se Zdravka Mamića izruči Republici Hrvatskoj kako bi tamo izdržavao kaznu, što je tražilo hrvatsko pravosuđe.

“Ministar pravde Bosne i Hercegovine (Davor Bunoza) ne raspolaže diskrecijskim pravom donijeti rješenje o dopustivosti izručenja ako je Sud Bosne i Hercegovine utvrdio da nisu ispunjene zakonske (ugovorne) pretpostavke za izručenje, pa su, u tom pogledu, navedene tvrdnje o ‘dogovoru dva ministra o izručenju Zdravka Mamića’ pravno neutemeljene, te samim tim i netočne”, tvrdi se u odgovoru Ministarstva.

Mamić posjeduje državljanstvo BiH

U tri navrata do sada Sud BiH je odbacivao zahtjeve Hrvatske da se izruči Mamića. Izručenje državljana BiH i Hrvatske definirano je odredbama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima i Ugovorom o izručenju između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Razlog za neizručenje je u tome što Zdravko Mamić uz hrvatsko posjeduje i državljanstvo BiH. Da bi se državljana koji posjeduje dvostruko državljanstvo izručilo drugoj državi, o tome bi trebao donijeti odluku Sud BiH.

“Ukoliko Sud Bosne i Hercegovine utvrdi da nisu ispunjene zakonske (ugovorne) pretpostavke za izručenje, ministar pravde Bosne i Hercegovine donijet će Rješenje kojim se odbija izručenje”, stoji u objašnjenju.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.