Musa: Blago povećanje oboljelih od COVID-19; Čerkez: Stigli testovi za otkrivanje virusa majmunskih boginja

U Federaciji Bosne Hercegovine je blago povećan broj oboljelih od COVID-a 19 u odnosu na prethodni tjedan i nema mjesta panici, ali u 27 zemalja Europske unije je povećanje i 40 posto pa je povećana i smrtnost oboljelih, posebno osoba starijih od 65 godina, rečeno je novinarima u Sarajevu nakon sjednice Kriznog stožera  Federalnog ministarstva zdravstva.

Nadzor nad širenjem zaraze se nastavlja u Federaciji BiH. Prema riječima člana Kriznog stožera, epidemiologa Sanjina Muse, u posljednjih sedam dana registrirana su 372 nova slučaja u FBiH, 38 pacijenata je hospitalizirano a jedan je preminuo.

Porast broja oboljelih je refleksija situacije u Europi, prvenstveno pojave podtipova omikron soja koronavirusa BA4 i BA5. Dešava se i ponovna zaraza ljudi koji su ranije bili zaraženi podvarijantom BA1, navodi Musa.

Iz Kriznog stožera i dalje preporučuju cijepljenje te epidemiolog navodi da je dosad cijepljeno oko 30 posto stanovništva u FBiH. Tu je riječ o cjepivima  koje je nabavljala Federacija, a računajući i druge, ukupni broj doseže oko 50 posto. Trećom dozom je cijepljeno sedam posto osoba, a od svibnja ove godine je počela revakcinacija četvrtom dozom, navodi Musa.

Goran Čerkez, također član Kriznog stožera, ističe da se u Federaciji BiH trenutno ne razmišlja o posebnim epidemiološkim mjerama za stanovništvo. Kliničke slike zaraženih su relativne blaže, ali su na sjednici  danas produžene mjere zdravstvenim institucijama za 60 dana, što su koraci slični kao u Europskoj uniji.

Ne treba širiti paniku, naglašava Čerkez, već preporučuje kroničnim bolesnicima starijim od 65 godina cijepljenje četvrtom dozom.

On je govorio i o epidemiji majmunskih boginja te naglasio da zasad nema nijednog potvrđenog slučaja u Bosni i Hercegovini. Ipak, od prve pojave u Europi, nadležni u Federaciji su spremili odgovor. Nabavljeni su i testovi te će idućeg tjedna početi distribucija, kazao je.

Za razliku od COVID-a 19 kao potpune nepoznanice u momentu pojave, ova bolest je poznata, javila se sedeamdesetih godina prošlog stoljeća i stanovnici mogu da se informiraju o detaljima na web-stranicama Ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Dakle, te dvije situacije se ne mogu ni usporediti, zaključuje Čerkez.

Iako nema potrebe zasad uvoditi posebne mjere stanovništvu protiv COVID-a 19, osobama s kroničnim oboljenjima i dalje nitko ne brani da iz na osnovu već naučenih obrazaca ponašanja, nose zaštitne maske na mjestima većeg okupljanja ljudi. Ne mora sve biti naredba već i odgovornost prema sebi samima, dodaje ovaj član Kriznog stožera.

Odgovarajući na novinarska pitanja, negirao je da se i ljetne viroze u ovom periodu godine podvode ponekad pod zarazu koronavirusom. O tome se govori isključivo ako se radi o potvrđenim slučajevima obolijevanja od COVID-a 19.

Upitan za nabavku i uništavanje cjepiva, Čerkez odgovara da “ne treba širiti afere i paniku tamo gdje ih nema” jer cijela Europa uništava cjepiva; neke od zemalja su ih nabavljale i po četiri doze po glavi stanovnika.

Određene količine će i dalje sigurno biti uništavane mada je proizvođač Pfizer produžio rok trajanja njegovim cjepivima do 12 mjeseci, naveo je Čerkez.

Sanjin Musa je kazao da Zavod za javno zdravstvo trenutno raspolaže sa 420.000 cjepiva a da je dosad uništeno oko 500.000.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.