Na sjeveru Dalmacije zabilježeno preko 1000 udara munja u dva sata

Noćas se nad sjevernom Italijom formirao sekundarni ciklonalni centar koji je tijekom noći bio sve naglašeniji na Jadranu. Jugo je obilježilo jučerašnji dan, a ponegdje je bilo olujnih udara. Primjerice, u Zadru su izmjereni udari do 72 km/h, u Splitu 68 km/h, a na Hvaru i Šibeniku 65 km/h.

Do 1 sat iza ponoći obilne oborine pale su na sjeveru Dalmacije. Kako prenosi Dalmacija Danas, 64 litre po kvadratnom metru pale su u Starigradu Paklenici. Pag je dobio 38, Sveti Rok 36, Crni vrh 28…

Sredinom noći grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je okolicu Biograda na Moru i Dugog otoka. Dio istog grmljavinskog sustava zahvatio je i Ravne kotare. Detektirano je preko 1000 električnih pražnjenja iz oblaka u 120 minuta. Neverini su se potom nastavili kretati put jugoistoka.

Povodom ciklone i najavljene promjene vremena, DHMZ je izdao priopćenje.

Moguće je grmljavinsko vrijeme, tuča, pijavice…

“Iznadprosječno toplo vrijeme na kraju rujna i početku listopada, koje u Hrvatskoj popularno nazivamo babljim ljetom ili Miholjskim ljetom, završit će tijekom srijede dolaskom vlažnog i hladnog zraka. Nerijetko će biti obilne oborine, a temperatura zraka će se u četvrtak 7. listopada osjetno sniziti, u unutrašnjosti ponegdje 10 do 15 °C u odnosu na one s početka tjedna, 4. i 5. listopada.

Sa sjevera nam se približava visinska dolina praćena mlaznom strujom koja će sljedećih dana djelovati na vrijeme u Hrvatskoj. Izražen frontalni sustav povezan s ciklonom nad sjeverom Italije prelazit će već noćas i sutra preko naših krajeva donoseći oblake i kišu, a mjestimice će biti i izraženih pljuskova s grmljavinom. 

Tijekom četvrtka će se nad Italijom i Jadranom dodatno intenzivirati ciklona pa se u Hrvatskoj očekuju još veće količine kiše, osobito na zapadu unutrašnjosti i na jugu zemlje. Zbog obilne oborine moguće su lokalne bujične i urbane poplave, a naglo će porasti i vodostaj nekih rijeka, primjerice Kupe. Budući da su još uvijek temperature i zraka i mora relativno visoke moguća je i pojava grmljavinskog nevremena s tučom te pijavica.

Nakon juga će zapuhati bura, podno Velebita od četvrtka olujna s orkanskim udarima, a vjetrovito će biti i u unutrašnjosti. Stoga će osim upozorenja za obilnu kišu i izražene grmljavinske pljuskove, biti i onih za vjetar. Razine upozorenja pratite ovdje. Ova izražena promjena vremena uvod je u hladnije razdoblje koje će uz mjestimičnu kišu potrajati barem do sredine idućeg tjedna”, objavili su iz DHMZ-a.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.