Na tender za izgradnju tunela Prenj prijavilo se čak 196 tvrtki

Čak 196 tvrtki pokazalo interes za izvođenje radova za izgradnju tunela Prenj i tenderskom dokumentacijom, a više od 50 pitanja odnosilo se na pojašnjenja.

Naime, pomjeren je rok za zatvaranje međunarodnog tendera za izbor izvođača radova za izgradnju najsloženijeg građevinskog pothvata i ključne dionice za cijeli Koridor Vc, a u igri su neke od najvećih svjetskih korporacija, objavio je Dnevni avaz.

Javno poduzeće “Autoceste FBiH” raspisala je tender za gradnju tunela 8. srpnja, a rok za dostavljanje ponuda najprije je bio 5. rujna.

Međutim, zbog složenosti projekta firme su tražile produženje roka do 19. rujna, navode sarajevske novine. Riječ je o poslu teškom čak 800 milijuna KM i jednom od najvećih tendera koje su raspisale Autoceste Tunel Prenj je tehnički najzahtjevniji i, sa stajališta struke, jedan od najkompleksnijih objekata u povijesti građevinarstva Bosne i Hercegovine.

Radi se o tunelu dužine 10,4 kilometra, što je deveti najduži cestovni tunel u Europi, a prvi je u BiH koji prelazi granicu od šest kilometara. Izgradnjom ovog tunela od Mostara do Sarajeva će se skratiti putovanje pa će trenutna dužina puta preko M-17 koja iznosi 113 kilometara, dok će nakon izgradnje autoceste iznositi 82 kilometra.

S druge strane, završena je i tenderska dokumentacija za izgradnju pristupnih cesta za tunel Prenj. Ona je poslana banci na odobrenje. Radovi podrazumijevaju izgradnju ukupno 14 kilometara pristupnih cesta ispred i iza tunela Prenj (7 na jugu i 7 na sjeveru). Vrijednost radova je 20 milijuna eura.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.