Nafta, plin i žito odavno pojeftinili, a hrana i dalje skupa

– Odavno se žito izvozi iz Ukrajine, cijene su pale, ali ništa od onoga što je tada poskupjelo nije pojeftinilo- kazao je Gavran i dodaje kako sve cijene povezuju troškovi prijevoza roba koji izravno ovise o cijenama goriva.

Kada su rasle cijene, pravdano je to galopirajućom inflacijom, rastom cijena goriva i troškova transporta, a danas, kada su cijene nafte značajno niže, izostaje očekivano vraćanje cijena hrane u podnošljivije okvire. Na ovo već duže vrijeme upozoravaju građani, ekonomisti i mediji, ali bez efekata.

Kako je za Avaz rekao ekonomski analitičar Igor Gavran, jasno je da su cijene davno morale pasti.

– Ne samo zbog pada cijena nafte i goriva, pa i plina, nego i žitarica i drugih sirovina čijim se poskupljenjem pravdalo ranije poskupljenje. Odlično pamtim da se poskupljenje jaja pravdalo višim cijenama ambalaže, koje su navodno prouzročene visokim cijenama plina. Ni tada mi to nije bilo uvjerljivo jer svi znamo da ambalažu jaja može bilo tko proizvesti, bilo gdje. Zašto sada, kada je plin drastično jeftiniji, cijene nisu niže – pita Gavran.

Istaknuo je i kako su se zbog rata i rasta cijena žitarica pravdala poskupljenja svega što je barem izdaleka vezano za žitarice.

– Odavno se žito izvozi iz Ukrajine, cijene su pale, ali ništa od onoga što je tada poskupjelo nije pojeftinilo- kazao je Gavran i dodaje kako sve cijene povezuju troškovi prijevoza roba koji izravno ovise o cijenama goriva.

Predsjednik Udruženja potrošača „Zvono“ iz Bijeljine Jovan Vasilić istaknuo je kako su inspekcije kontrolirale stanje i u ovom dijelu BiH, ali da se cijene u tržnim centrima, usprkos kaznama, nisu promijenile.

– Kod nas su marže ograničene samo za nekoliko proizvoda, a sve ostalo je na slobodnom formiranju cijena. Zato trgovci prilikom formiranja cijena ukalkuliraju i maržu i kaznu koju će platiti. Tako je i s proizvođačima koji u cijene proizvoda ukalkuliraju i inflaciju i kaznu, pa su cijene zato visoke – rekao je Vasilić.

Ni u vrijeme pripreme proljetne sjetve nema odgovarajuće reakcije, pa će i ove godine poljoprivredna proizvodnja biti skupa, dodao je.

– Vlast se neće odreći novca. Pričamo o diferenciranoj stopi PDV-a koju je za neke proizvode uvelo niz zemalja, a kod nas je isto kupio kiflu ili najskuplji Mercedes ili avion. Naravno da se neće odreći poreza, ni trošarina, ni ničega – navodi Vasilić i dodaje kako će cijena hrane biti skupa sve dok država ne posveti više pažnje domaćoj poljoprivredi.

– Podrška nije ni blizu onoj u Srbiji i Hrvatskoj, odakle uvozimo najviše, a o zemljama EU da ne govorimo – rekao je Vasilić.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.