Najviša razina upozorenja: WHO je proglasio globalnu epidemiju majmunskih boginja

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je globalnu epidemiju majmunskih boginja i javnozdravstvenu izvanrednu situaciju od međunarodnog značaja, što je najsnažniji poziv na akciju koju agencija može uputiti.

Ovo je sedmi put da se takva deklaracija donosi od 2009. godine, a posljednja je bila u slučaju koronavirusa kojem je WHO dao istu oznaku 2020. godine.

Odluka je donesena nakon sastanka stručnjaka održanog prošlog četvrtka.

Majmunske boginje su virusna infekcija koja se često nalazi kod životinja u središnjoj i zapadnoj Africi, iako mogu uzrokovati bolest i kod ljudi. Slučajevi se sada povremeno otkrivaju u zemljama u kojima virus nije endemičan, a ovo najnovije izbijanje je bez presedana.

Iako su europske zemlje najteže pogođene, slučajevi su zabilježeni i u SAD-u, Kanadi, Australiji, Nigeriji, Izraelu, Brazilu i Meksiku.
WHO je rekao da je epidemija bila uglavnom među muškarcima koji su imali spolne odnose s muškarcima koji su nedavno prijavili spolni odnos s novim ili višestrukim partnerom.

Stručnjaci su naglasili da svatko može dobiti majmunske boginje jer se šire bliskim ili intimnim kontaktom, a UN je upozorio da neki medijski prikazi Afrikanaca i LGBTQ+ osoba “jačaju homofobne i rasističke stereotipe i pogoršavaju stigmu”.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.