Nakon devet mjeseci u Hrvatskoj možete popiti kavu unutar kafića

Kafići u Hrvatskoj od 1. rujna ponovno mogu raditi u zatvorenim prostorima, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke za rad, koje uključuju ograničeni broj posjetitelja te razmak od minimalno 1,5 metra.

Radi sprječavanja širenja infekcije broj posjetitelja je ograničen tako da za svakog gosta budu omogućena četiri četvorna metra prostora, dok je propisan razmak od minimalno 1,5 metra između posjetitelja te između posjetitelja i osoba. Stolovi također trebaju biti raspoređeni tako da se održi fizički razmak među različitim skupinama gostiju od 1,5 metara, a za stolovima je dopušteno sjedenje više ljudi koji pripadaju istoj skupini.

U zatvorenim dijelovima ugostiteljskih objekata nisu dopuštena stajaća mjesta, a za stolovima sa sjedećim mjestima zabranjeno je usluživanje grickalica, dok se posudice za sol/papar/ulje/ocat/druge začine za svaku skupinu novih gostiju donose nove.

Propisano je dnevno mjerenje tjelesne temperature svih zaposlenika, a obavezno je i nošenje maski za zaposlenike, ali i za goste, kod svakog udaljavanja od stola.

Gosti su pozvani da se što više oslanjaju na beskontaktno plaćanje bankovnim karticama, a svima je na ulazu u objekt potrebno osigurati dispenzer s dezinfekcijskim sredstvom za ruke.

Nadalje, propisano je redovito prozračivanje prostora, i to otvaranjem prozora radije nego korištenjem ventilacijskih sustava, kao i kontinuirano brisanje kvaka i rukohvata dezinficijensom kao i svih površina koje se često dodiruju.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je kako se obaveza sjedećih mjesta u kafićima, koji od srijede mogu ponovno nakon devet mjeseci raditi u zatvorenom prostoru, usmjerena na sprječavanje okupljanja većeg broja ljudi.

Rekao je kako se planira produljenje važenja covid potvrda na razdoblje duže od devet mjeseci, a intenzivno se razgovara o mogućnosti docjepljivanja trećom dozom cjepiva protiv covida, ponajprije kronično bolesnih i starijih osoba, o čemu će uskoro biti donesena odluka.

Dobro bi bilo da dođe nova varijanta cjepiva pa da onda sve docijepimo s trećom dozom. Informaciju kad bi to moglo biti još uvijek nemamo, ali imamo informaciju da će Pfizer vrlo skoro predati dokumentaciju za docjepljivanje Europskoj agenciji za lijekove. Vidjet ćemo kakvi su rezultati studija koje su proveli, pa ćemo znati više, kazao je.

Capak je ocijenio kako je epidemiološka situacija u Hrvatskoj drugačija nego u rujnu prošle godine jer iako imaju dvostruko više oboljelih imaju i značajan postotak cijepljenih i preboljelih.

Sada imamo 50 posto odraslih cijepljenih, odnosno 42 posto ukupne populacije. Imamo puno preboljelih, pa si na određeni način možemo dopustiti da popustimo neke mjere, kazao je.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.