Naloženo uklanjanje ruševina u Mostaru: Nakon 30 godina postat će prošlost

Osim što je poznat po Starom mostu i suncu, Mostar je prepoznatljiv i po brojnim ruševinama koje stoje 30 godina nakon rata. Međutim, one bi uskoro trebale postati prošlost, jer je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Mostara donesena odluka o uklanjanju ruševnih i devastiranih objekata. Tako bi već do kraja ove godine veliki broj ruševina koje su u vlasništvu i privatnih i fizičkih osoba, a koje godinama predstavljaju opasnost za prolaznike, trebale biti uklonjene.

Za turiste su atrakcija i sablasni svjedoci nemilih ratnih događaja. Osim simbola ovog grada koji se najviše slikaju, ruševine su inspiracija i turistima, ali i brojim umjetnicima.

“Ovo je vaša povijest i vidimo ono što se ne bi trebalo ponavljati. Svakako da ruševine nisu lijepa stvar, ali iz njih učimo mnogo. Znamo da je ovdje bio rat, i ove ruševine su podsjetnik svima da se to zlo ne treba ponovo dogoditi”, kazao je Lukas, turista iz Njemačke za N1.

“Impresivno je, ali s druge strane i ludo vidjeti ruševine 30 godina nakon rata. Pomiješani su osjećaji kad ih gledam, i užasno je, a s druge strane, je i dobro”, mišljenja je Filipo, turist iz Francuske.

Za prolaznike godinama predstavljaju opasnost zbog mogućeg obrušavanja koje bi moglo rezultirati tragičnim posljedicama. Sastavni dio su ovog grada desetljećima, no u građanima uglavnom evociraju tužne uspomene na ratna događanja, ali i na lijepe dane kada su sve ove građevine blistale u punom sjaju.

Dvije godine traje priča o njihovom uklanjanju, no bez konkretnih pomaka. Ipak, nakon usvajanja odluke na Gradskom vijeću o uklanjanju ruševina stvari bi trebalo da se promijene. Odlukom je predviđeno da se uklone oni objekti čije stanje uslijed većih oštećenja i dotrajalosti narušavaju izgled i estetiku grada te onih koje predstavljaju neposrednu opasnost za stabilnost samog objekta, okolnih građevina, ali i za život i zdravlje ljudi i materijalna dobra.

“Tako da smo donijeli odluku o rješavanju ovih ruševina na način da prvo pozovemo vlasnike, a tek onda da Grad uzme na sebe obvezu ako se vlasnici ne jave da mi to riješimo i uklonimo ono što je nužno i da se uknjiži na Grad, a kad budu prodavali ili radili nešto što se tiče tih nekretnina da imaju obvezu prema Gradu da to isplate”, pojasnio je Salem Marić, predsjedavajući Gradskog vijeća Mostar.

Prema riječima glavne savjetnice gradonačelnika riječ je o oko 30 ruševina, od kojih su tri u blizini Vijećnice već ranije srušene.

“Nadležni Odjel za urbanizam i građenje će objaviti javni natječaj gdje će pozvati sve vlasnike ovakvih objekata da urade projekat demolicije i rušenja takvih objekata, onda se moraju javiti u roku od 30 dana od objave javnog poziva Odjelu za urbanizam kako bi ishodili dozvolu za uklanjanje građevine”, navela je Radmila Komadina, glavna savjetnica gradonačelnika.

Ruševine koje se nalaze u UNESCO zoni nisu u nadležnosti Grada, one su u nadležnosti Federacije Bosne i Hercegovine, te će zbog toga biti nužna pomoć većih razina vlasti kako bi se problem ruševina i u zaštićenoj zoni što prije riješio.

Iako su turistička atrakcija, za građane Mostara, ruševine su svjedoci bolne prošlosti koje ne žele svakodnevno gledati. Vrijeme je, tvrde, da 30 godina nakon rata ovaj grad dobije nove obrise, ali i da se riješi neslavne titule grada s najviše ruševina zaostalih iz ratnog vremena.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.