Nisi se cijepio? Kazna 600 eura! I tako svaka 3 mjeseca

Austrijski mediji objavili su nacrt zakona prema kojem će cijepljenje protiv koronavirusa biti obavezno u Austriji od 1. veljače 2022., a doznaje se i da će oni koji se odbiju cijepiti i nakon što dobiju poziv od ministra zdravstva Wolfganga Mücksteina biti kažnjeni.

Tako austrijski Heute piše da će osobe koje već od 15. ožujka u svojoj e-cijepnoj ispravi neće imati potvrdu da su cijepljene biti kažnjene s do 600 eura.

Godišnje kazne i do 2400 eura

Ako pak i tri mjeseca nakon toga osoba i dalje neće biti cijepljena, vlasti će mu “odrezati” još do 600 eura kazne i tako sva tri mjeseca. Prema prijedlogu austrijskog Zakona, tako će osobe koje odbijaju cijepljenje godišnje morati plaćati do 2400 eura kazne, prenosi Net.hr.

Iznimke su, naravno, predviđene te se tako cijepiti na poziv neće morati oni koji mogu dokazati da su u prethodnih šest mjeseci preboljeli koronavirus, oni koji imaju medicinsku potvrdu da je cijepljenje protiv covida za njih kontraindicirano zbog zdravstvenih problema, djeca mlađa od 14 godina i trudnice.

Heute doznaje i to da će novocijepljeni drugu dozu morati primiti najranije 14 dana nakon prve doze, a najkasnije nakon 42 dana. Treću dozu morat će primiti između 120 i najkasnije 270 dana od druge doze.

Ako netko kojim slučajem odbije platiti kaznu, prijedlog austrijskog zakona govori da će se i to smatrati prekršajem, a kazna za taj prekršaj će biti 3600 eura.

Od sredine studenoga lockdown za necijepljene

Necijepljeni su u Austriji već ranije izloženi strogim ograničenjima kretanja i kontakata te je od 15. studenoga na snazi i lockdown za cijepljene. “Teška srca smo se odlučili na ovaj korak”, kazao je tim povodom tada austrijski kancelar Alexander Schallenberg.

Prevagnulo je zasigurno stanje u bolnicama koje su se zbog pretrpanosti oboljelih od koronavirusa pripremale za trijažu koja bi nalikovala ratnoj (odlučivalo bi se tko će od pristiglih oboljelih prije ići na liječenje, a tko bi potencijalno morao čekati da se oslobodi mjesto u bolnici).

Jedna bolnica u Gornjoj Austriji u dva je dana imala toliko umrlih od koronavirusa da više nisu imali mjesta u mrtvačnici te su tijela odlagali kako su se mogli snaći. “Trupla smo zbog pretrpanosti morali smještati po hodniku”, za APA je kazala medicinska radnica.

Porastao interes za cijepljenje

Desetak je dana kasnije u Austriji, koja se donedavno tužila na preniskih 65 posto potpuno cijepljenih stanovnika, porastao interes za cijepljenje – Beč je tako zabilježio 12 puta više cijepljenja dnevno nego dva tjedna ranije, a za 10 do 15 posto je diljem zemlje porastao i interes onih koji su otišli do prvu dozu cjepiva protiv koronavirus.

Broji su mediji, uključujući austrijske, njemačke, švicarske i druge, prije nekoliko dana izvještavajući o protestu protiv epidemioloških mjera u Zagrebu navodili za Hrvatsku da se radi o “zemlji u kojoj je samo 46,4 posto stanovnika potpuno cijepljeno”.

Glavni stručnjak za zdravstvo SPD-a Njemačke Karl Lauterbach javno je zatražio uvođenje zabrane ulaska u javne prostore svima koji nisu ili cijepljeni ili preboljeli, a usto moraju imati i negativan brzi test.

Njemačka je imala 687 novooboljelih na svakih milijun stanovnika, a prosječno umrlih dnevno na milijun stanovnika Njemačka je tada imala 3,51 umrlih od korone, dok je, usporedbe radi, Hrvatska imala tjednu incidenciju zaraženih od 1090 na milijun stanovnika i bila na 16,17 umrlih na milijun stanovnika dnevno.

Angela Merkel i njen nasljednik Olaf Scholz brzo su se složili oko Lauterbachovog prijedloga te se u Njemačkoj sve glasnije govori o mogućnosti uvođenja obaveznog cijepljenja.

“Dugo je vladao politički konsenzus oko toga da ne želimo obvezno cijepljenje u našoj zemlji, ali moramo pogledati stvarnosti u oči. Dugo, možda i predugo, smo mislili da ćemo uspjeti uvjeriti ljude da se cijepe dobrovoljno. Ne želimo peti val, ne želimo šesti, ni sedmi val”, poručio je prije nekoliko tjedana tadašnji austrijski kancelar Alexander Schallenberg.

1 komentar

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.