“Niti je BiH država, niti će ikada biti, niti će ikada ovladati ovom imovinom. Ova imovina pripada Republici Srpskoj, to neće zaustaviti ni State Department”

Predsjednik RS-a Milorad Dodik poručio je da je će Republika Srpska učiniti sve da vrati svu imovinu u svoju nadležnost novim zakonom o nepokretnoj imovini.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, napisao je na Instagramu da je na sastanku s koalicijskim partnerima proteklog tjedna još jednom potvrđena odlučnost za obranu interesa RS-a i izražena spremnost da se zajednički odupru svakom pokušaju centralizacije BiH, po bilo kojem osnovu.

“Na sva pitanja imamo jasne odgovore koji imaju cilj da se poboljša život ljudi u RS-u i zaštite njihova prava. Nikakvi ultimatumi ni ucjene neće nas pokolebati da obranimo ono što je nacionalni interes RS i zato smo spremni i da izađemo iz BiH ako nam pokušaju oteti imovinu”, naveo je Dodik.

On je rekao da “pitanje imovine predstavlja crvenu liniju preko koje Republika Srpska neće ići”.

On je istakao da je SNSD zajedno s koalicijskim partnerima proteklog tjedna osudio stavove Ambasade SAD u BiH, te ocijenili da je riječ “o ratnom huškanju koje ima podršku, a odaslano je preko predstavnika Islamske vjerske zajednice.”

Dodik i dalje gaji stav da “BiH nije nadređena Republici Srpskoj, a da Amerikanci žele da naprave upravo to.”

“Niti je BiH država, niti će ikada biti, niti će ikada ovladati ovom imovinom. Ova imovina pripada Republici Srpskoj, to neće zaustaviti ni State Department”, rekao je Dodik.

Dodik je licemjernim ocijenio priopćenje Američke ambasade, u kojem nedemokratskim ocjenjuju najavljeni Zakon o nevladinim organizacijama koje RS planira proglasiti “stranim agentima”.

Dodik je dodao da su oštro osudili i napad na novinare i zatražili rigorozne kazne za počinitelje. Ne treba zaboraviti ni da je Dodik kazao “da su pojedini novinari možda sami sebi oštetili vozila”.

“Izrazili smo jedinstven stav da izmjenama Zakona o kaznenom postupku bude tretirano i pitanje klevete i laži, što nije upereno protiv bilo kog novinara, i naglasili da je neophodno voditi javnu raspravu o izmjenama Kaznenog zakonika RS-a”, naveo je Dodik.

2 komentara

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.