Njemačka ministrica obrane dala ostavku zbog rata u Ukrajini

Njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht dala je ostavku nakon niza kritika koje su stigle na račun njemačkog odgovora na rusko-ukrajinski rat.

Prema agenciji DPA, ministrica je u izjavi rekla da je zatražila od kancelara Olafa Scholza (SPD) da je razriješi s ove dužnosti.Stranačka veteranka Lambrecht nije se snašla na ovoj poziciji, te su mediji mjesecima najavljivali njenu ostavku.Iza sebe je ostavila niz gafova, od kojih je zadnji njena sporna novogodišnja čestitka.

U njoj je rekla da je zbog sukoba u Ukrajini imala “puno posebnih iskustava” i da joj je rat pružio priliku za “mnoge susrete s velikim i zanimljivim ljudima”. Njemački dnevni list Tagesspiegel napisao je oštar komentar s naslovom “Lambrecht više ne može biti ministrica” u kojem je navedeno da je tijekom svog obraćanja političarka prikazala rat kao “uzbudljivo profesionalno iskustvo”.

Na njen govor se osvrnuo i Bild te napisao da je njena poruka posramila Njemačku. Spiegel je naveo kako je ovo obraćanje, ako se gleda kontekst rata u Ukrajini, bilo “neprikladno i neugodno”.

Što je napisala Lambrecht?

Lambrecht je ovako objasnila svoj odlazak: “Mjeseci medijske usredotočenosti na moju osobu teško dopuštaju činjenično izvješćivanje i raspravu o vojnicima, Bundeswehru i odlukama sigurnosne politike u interesu građana Njemačke.”

U priopćenju koje Lambrecht potpisuje stoji i da u prvom planu mora biti vrijedan rad vojnih osoba i vojnika te brojni motivirani ljudi u poslovnom području. “Stoga sam odlučio staviti svoje mjesto na raspolaganje”, zaključila je njemačka ministrica obrane.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.