Njemačke tvrtke u BiH radnicima moraju osigurati plaće kao u Njemačkoj

Zahvaljujući međunarodnoj suradnji sindikata, od iduće godine radnici u poduzećima u BiH, koja rade za velike njemačke brendove, moći će se obratiti državnoj agenciji u Njemačkoj i tražiti zaštitu prava na dostojanstven rad, uključujući i pravo na odgovarajuću plaću.

“Vlada Njemačke je donijela odluku da radnici poduzeća na Balkanu i na istoku Europe, koji rade za njemačke tvrtke, mogu preko jedne njemačke državne agencije tražiti zaštitu prava na dostojanstven rad. Od siječnja iduće godine to će pravo imati radnici iz poduzeća sa više od 3.000 zaposlenih”, pojasnio je za srpska.info Danko Ružičić, potpredsjednik Saveza sindikata RS.

On dodaje da će od 2024. ista prava imati i radnici u poduzećima sa 1.000 radnika, koji su “izvođači radova” za njemačke tvrtke, a kasnije će se taj prag spuštati, na sve manja poduzeća.

“Usluge njemačke državne agencije i nevladinih organizacija, koje sudjeluju u zaštiti prava stranih radnika, biti će besplatne za sve radnike koji im se obrate. Europska komisija priprema direktivu s ciljem da se ovaj njemački model preslika na sve zemlje EU”, kaže Ružičić.

On tvrdi da će radnici u BiH, ukoliko rade u poduzećima koja izvoze u Njemačku, moći da se obrate njemačkim vlastima u slučajevima mobinga i neplaćenog prekovremenog rada, ali da će moći da se žale i na plaće.

U zaštiti radničkih prava stranih radnika primjenjivat će se njemački zakoni.

“Agencija će prvo uputiti radnike na medijaciju sa tvrtkom poslodavcem iz Njemačke. Ukoliko medijacija ne uspije radnici će moći da sudskim putem traže sva prava koja im pripadaju po zakonima Savezne Republike Njemačke, uključujući i plaću”, navodi Ružičić.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.