Nova metoda liječenja deformiteta kralježnice u Rehabilitacijskom centru Soleus

Jeste li primjetili da vaše dijete ima nepravilno držanje (lošu posturu). Podignuto jedno rame, da ima vitki struk samo na jednoj strani i da ima jednu ruku dužu od druge? Niz posturalnih odstupanja mogu rezultirati značajnim promjenama koje se fiksiraju na mišićima, zglobnim tijelima, a najčešće promjenama na kralježnici.

Kod djece u razvojnoj dobi primjećujemo promjene kralježnice kao što su skolioza te povećaje kifoze i/ili lordoze.

Skolioza je postranično iskrivljenje kralježnice sa istovremenom rotacijom kralješaka i može imati oblik poput slova „C“ ili „S“. Osim toga kralješci se rotiraju ili zaokreću i povlače rebra tako da nastaje složena deformacija u tri ravnine.
Kifoza je definirana kao poremećaj zakrivljenosti kralježnice u sagitalnoj (naprijed -natrag) ravnini. Time leđa dobivaju blago okrugli izgled i postaju bolna, a u najtežim slučajevima kifoza može uzrokovati probleme u radu srca i pluća uz niz popratnih simptoma.
Lordoza se definira kao deformitet kralježnice u donjem dijelu leđa koja se manifestira pojačanom zakrivljenošću ( povlačenjem naprijed) uobičajene funkcionalne lordoze. Primarno pogađa slabinski dio leđa, ali može povući naprijed i vratni dio. Često se javlja u kombinaciji sa kifozom.

Otprilike 3-5 % stanovništva ima skoliozu, od najmanjih stupnjeva do teških oblika. Češće se javlja kod djevojčica i to 7x češće nego kod dječaka. Djevojčice mogu biti osjetljivije na promjene centralne kontrole prilikom razvoja središnjeg živčanog sustava zbog kraćeg i bržeg rasta i razvoja u pubertetu i adolescenciji u odnosu na dječake.

Od sada u Rehabilitacijskom centru Soleus radimo Schrot metodu. Zašto smo baš izabrali Schroth metodu?

Schroth metoda je priznata u svijetu kao najcjelovitija metoda u kineziterapiji skolioza i ostalih deformacija kralježnice. Schroth metoda su specifične vježbe koje kralježnicu tretiraju trodimenzionalno. Sastoji se od vježbi istezanja, derotacije trupa i vježbi disanja. Postiže se vraćanje kralježnice u prirodniji položaj.

Specifičan tretman za skoliozu uključuje individualni ili grupni pristup. Glavni ciljevi su otkrivanje tipičnih karakteristika skolioze, povratak normalnog posturalnog poravnanja, statičko-dinamička posturalna kontrola i stabilnost. U tretman je uključeno učenje i planiranje sprecifičnih vježbi za skolioze, kao i tehnike disanja u skladu sa Schroth metodom. Na taj način ohrabrujemo i osposobljavamo pacijente za izvođenje programa kućnih vježbi, kako bi postigli promjenu u držanju tijekom cijelog dana.

Ciljevi Schroth metode:
izbjeći opreaciju;
usporavanje ili spriječavanje daljnjeg napredovanja skoliotične krivine;
stabilizacija i korekcija kralježnice u tri dimenzije;
povećanje pokretljivosti prsnog koša i respiratornih funkcija;
postizanje simetrije trupa;
posturalna svijest i kontrola posturalnih promjena;
program kućnog vježbanja;
podrška za ortozu(korzet) u slučaju korištenja.

Kako izgleda Schroth tretman
S pacijentom prolazimo povijest nastanka skolioze, pregledavamo RTG snimak, radimo procjenu i provodimo testiranja. Za testiranje koristimo test pretklona ili Adamsov test. Kreiramo karton korisnika gdje klasificiramo njegovu skoliozu po Schroth klasifikaciji. Izrađujemo plan i program vježbi, koji s vremenom dorađujemo. Na samom početku je važno naučiti pravilno disati. Osvjestiti i otvoriti disajne zone, održati svijest o pravilnoj posturi. Učimo ih pravilnom pozicioniranju, izvođenju vježbi i smjeru disanja. U tretmanu koristimo rekvizite: švedske ljestve, ogledala, rižine vrećice, stolice, jastučiće, štapove, lopte, strunjače, podloške…
Za svakog korisnika kreira se individualni tretman sukladno njegovoj skoliozi i mogućnostima.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.