Novi promatrački let iznad Bosne i Hercegovine

Avion Saveznog ministarstva obrane Savezne Republike Njemačke, koji će u sklopu Ugovora ‘Otvoreno nebo’ obaviti planirani promatrački let nad Bosnom i Hercegovinom, trebao bi danas stići na Međunarodni aerodrom Sarajevo (MAS).  

Radi se o avionu Airbus A-319, koji je opremljen kamerama i prilagođen za letove otvorenog neba, potvrđeno je Feni u Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine.

Kako je ovo ministarstvo ranije obavijestilo javnost, planirani posmatrački let nad Bosnom i Hercegovinom trebao bi biti obavljen od 4. do 8. rujna.

Naime, Ministarstvo obrane i Oružane snage BiH će, u suradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova BiH, Ministarstvom komunikacija i prometa BiH i Međunarodnim aerodromom Sarajevo, iznad teritorija BiH, realizirati promatrački let sa pripadnicima oružanih snaga – Ujedinjenog Kralјevstva, Kanade, Češke i Švedske, u skladu sa odredbama međunarodnog ugovora ‘Otvoreno nebo’.

U sklopu najavlјenih aktivnosti, posadi spomenutog aviona i međunarodnim inspektorima pridružit će se i tim Oružanih snaga BiH (OSBiH) i Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Točno vrijeme realizacije i putanja promatračkog leta bit će usuglašeni tijekom zajedničke pripreme, nakon dolaska izaslanstva na Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Snimanje teritorija se obavlja senzorima certificiranim u skladu sa odredbama Ugovora, a nakon pregleda od pripadnika OSBiH.

Ugovor ‘Otvoreno nebo’ predstavlјa jedan od sigurnosnih aranžmana, koji zemlјama-članicama omogućava snimanje teritorija zemlje iznad koje se obavlјa promatrački let, u cilјu pribavlјanja podataka o vojnim snagama i njihovim aktivnostima.

Svrha Ugovora je izgradnja i razvijanje povjerenja među članicama. Bosna i Hercegovina je pristupila ovom ugovoru 2003. godine. Od tada, u suradnji sa ostalim članicama, aktivno sudjeluje u realizaciji posmatračkih letova, kako iznad teritorija BiH, tako i iznad teritorija ostalih zemalјa-članica.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.