Obavijest o početku isplate dječjeg dodatka za period listopad-prosinac 2022. godine

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, povodom upita velikog broja građana o početku isplate dječjeg dodatka po osnovu Zakona o materijalnoj podršci obiteljima s djecom, obavještava da je ovo pravo isplaćeno za sva rješenja koja su nadležni centri za socijalni rad, odnosno općinske službe socijalne zaštite, kroz elektronsku bazu podataka pravnomoćno zaključili s 31.12.2022. godine.

Kada je riječ o rješenjima koja su postala pravomoćna nakon ovoga datuma ili će to tek postati u narednom periodu, dječji dodatak će biti isplaćen iz budžeta Federacije BiH za 2023. godinu, pri čemu će biti retroaktivno obuhvaćeni i prethodni mjeseci, priopćio je Ured Federalne vlade za odnose s javnošću.

Iz Ministarstva ističu da nadležni centri za socijalni rad, odnosno općinske službe socijalne zaštite, kroz elektronsku bazu podataka donose i zaključuju pravosnažna rješenja o priznavanju prava na dječji dodatak po federalnom propisu te se za sve dodatne informacije o statusa njihovih zahtjeva građani trebaju obratiti ovim institucijama.

– To se posebno odnosi na one situacije u kojima je osoba zaprimila rješenje o priznavanju prava na dječji dodatak do prve polovine prosinca 2022. godine, a kojoj nisu isplaćena sredstva, kao i one u kojima osoba nije dobila rješenje iako je zahtjev podnesen u prethodnoj godini i slično. Također, s obzirom na to da su prilikom vršenja isplata pojedine banke upozorile na određeni broj pogrešno unesenih naziva banaka, kao i brojeva bankovnih računa, skreće se pažnja na potrebu pažljive provjere ovih podataka prije nego budu dostavljeni Ministarstvu, a kako ne bi došlo do nepotrebnih kašnjenja u isplatama. To se odnosi i na situacije u kojima je korisnik u međuvremenu promijenio banku, što nije pravovremeno prijavljeno niti korigirano – citat je iz priopćenja.

Uvažavajući zahtjeve i potrebe građana za brzom i efikasnom administracijom,  Federalno ministarstvo još jednom skreće pažnju da je usvajanje više reformskih propisa na federalnom te kantonalnom nivou stvorilo velike izazove za cjelokupni sistem socijalne i dječje zaštite u Federaciji BiH, a posebno za centre za socijalni rad, odnosno općinske službe socijalne zaštite, koji u ovom trenutku, unatoč svojim skromnim kapacitetima, nose najveći teret odgovornosti u njihovoj provedbi.

Stoga Ministarstvo još jednom apelira općinskim i gradskim organima uprave da ulože maksimalne napore na jačanju kapaciteta ovih službi kako bi mogli adekvatno obavljati povjerene poslova i zadatke te pružiti pomoć i podršku svakom pojedincu i porodici koji se nađu u stanju socijalne potrebe.

Samo će se na taj način moći prevazići uočeni problemi u kašnjenju rješavanja zaprimljenih zahtjeva stranaka, što uključuje i zahtjeve za ostvarivanje prava na dječji dodatak.

Također, iz Ministarstva podsjećaju da je od početka ove godine, u primjeni Odluka Vlade Federacije BiH o iznosu najniže plaće za 2023. godinu, a čime je povećana osnovica za obračun dječjeg dodatka, koji će u 2023. godini, umjesto dosadašnjih 103,17 KM iznositi 113,24 KM.

S obzirom na to da je budžet Federacije BiH za 2023. godinu usvojen, dječji dodatak po federalnom propisu bit će isplaćen do kraja veljače za sva rješenja koja su postala pravosnažna zaključno s 31.1.2023. godine, a svaka naredna isplata do kraja tekućeg mjeseca za prethodni mjesec.

Iz Federalnog ministarstva ističu da su po osnovu pravomoćnih rješenja isplaćene naknade za ukupno 8.884 korisnika s područja cijele Federacije BiH, za što je iz federalnog budžeta izdvojeno 2.308.119,24 KM.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.