Obilježena deseta godišnjica MOSTIMUN-a u Mostaru

„Svijet je mali kada se razgovara o svjetskim problemima“, izjavio je NJ. E. veleposlanik Bruce Berton, šef Misije OESS-a u BiH na svečanom otvaranju međunarodne konferencije MOSTIMUN 2018 održanom u Intera Tehnološkom parku u Mostaru.

Preko 80 sudionika ove konferencije iz cijele regije, ali i šire, okupilo se u Mostaru kako bi simulirali rad UN-a te raspravljali o brojnim svjetskim problemima.

MOSTIMUN je ove godine u čast desete godišnjice uspješnosti projekta svečano otvorio NJ. E. Bruce Berton koji je kazao kako je Mostar savršeno mjesto za okupljanje u ovom sastavu zato što mostovi predstavljaju simbol zajedništva.

Prilika je ovo za studente da se educiraju iz oblasti međunarodnih odnosa i možda razmotre karijeru u tom smjeru, a također i mogućnost da nauče koja su to ključna pitanja koja predstavljaju svjetske probleme“,  poručio je Berton.

Iz organizacijskog tima su naveli kako poseban značaj MOSTIMUN-a predstavlja suradnja između studenata Sveučilišta u Mostaru i Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru te da putem ovog projekta poboljšavaju komunikaciju i dijalog te ostvaruju velike stvari.

„Ovim projektom iz godine u godinu pokazujemo svijetu da Mostar nije ‘grad slučaj’, a Bosnu i Hercegovinu predstavljamo kao središte za mjesto traženja rješenja za aktualne svjetske probleme“, kazala je Antonija Kolakušić, jedna od glasnogovornica MOSTIMUN-a 2018.

Konferencija će trajati do 29. travnja 2018. godine, a teme o kojima će se raspravljati su UN-ove operacije održavanja mira u svijetu, izraelsko-pakistanski sukobi, Jemenski građanski rat, izolacija Katara, suradnja EU-a u području sigurnosti i obrane i sl.

Treci.ba

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.