Od lipnja na snagu stupa sedam novih nogometnih pravila

Međunarodni odbor nogometnih saveza potvrdio je da će od 1. lipnja 2019. na snagu stupiti nova nogometna pravila.

Jedan od glavnih ljudi koji je radio na ovom projektu bio je i Zvonimir Boban, glavni FIFA-in operativac za nogometna pitanja, piše Vecernji.hr.

Evo o čemu je sve riječ:

1. pravilo: Kod formiranja živog zida, ako u zidu stoje trojica ili više braniča, suparnički igrači više neće imati pravo biti dio njega. Morat će stajati najmanje metar od zida, bilo ispred njega, iza njega ili sa strane. Procjena je da su dosad igrači petljanjem u živi zid samo provocirali suparničke igrače ne bi li im omeli koncentraciju, a često smo zbog njihovih međusobnih naguravanja imali stanke od minutu ili dvije. S mogućnošću da stoje metar od zida igrači će i dalje biti u prilici tako omesti suparničkog vratara, odnosno pokriti mu vidokrug prema lopti, ali barem neće biti direktnog kontakta kao dosad.

2. pravilo: Kad golman izvodi loptu iz peterca, suparnički igrač više neće morati čekati da ona napusti linije kaznenog prostora, nego je može probati dohvatiti čim je golman ispuca.

3. pravilo: Igranje rukom koja se nalazi iznad visine ramena, ako se dogodilo u kaznenome prostoru, po novom će se označavati kao 11-erac neovisno o tome je li pritom bilo igračeve namjere ili nije. Očito je procjena da ruka nema što tražiti iznad visine ramena. To će sigurno doprinijeti povećanju broja 11-eraca, a i sucima će posao biti znatno olakšan, pošto će tako biti manje slobodnog sudačkog uvjerenja.

4. pravilo: Dosad je teoretski bilo moguće zabiti gol rukom (ako te netko u nju napucao pa se lopta odbila u gol), ali po novom je i to ukinuto. Također, ako je gol postigao igrač koji se prilikom smirivanja lopte na bilo koji način poslužio rukom, gol neće biti priznat.

5. pravilo: Treneri i igrači s klupe odsad će u vezi opomena biti ravnopravni igračima na terenu pa će i oni moći dobivati prvo žute kartone, a ne odmah isključenja kao dosad. Naime, ako će trener prigovarati, sudac će mu prvo pokazati žuti karton, a tek ako se ne smiri, dobit će i isključujući karton.

Testiranja su pokazala da žuti karton ima sjajno djelovanje na ponašanje trenera… Također je preporuka Fife da disciplinska tijela na isti način tretiraju igrače i trenere nakon utakmica. Konkretno, da je ovo pravilo vrijedilo na nedavnoj utakmici Dinama i Viktorije Plzen, Nenad Bjelica dobio bi žuti karton, a ne bi bio isključen i poslan na tribine, piše Vecernji.hr.

6. pravilo: Igrač koji treba biti zamijenjen po novome može izaći iz igre na bilo kojem dijelu terena, odnosno sudac će ga uputiti prema najbližoj liniji igrališta. Tako više nećemo svjedočiti izlascima igrača koji znaju trajati cijelu vječnost, posebice ako je na drugoj strani terena.

Jer, često smo imali situacije da je trener prije taktičke izmjene došapnuo svom igraču da ode na najudaljeniji dio terena, kako bi što više vremena “ukrao” tijekom izmjene. Toga odsad više neće biti.

7. pravilo: Suci po novome više neće biti samo ”zrak” kada je dodir s loptom u pitanju. Dakle, ako lopta pogodi suca i potom uđe u gol, dovede do promjene posjeda ili omogući jednoj od momčadi da krene u opasan napad, uslijedit će podbacivanje.

Dosad je teoretski bilo moguće da lopta napuca suca i završi u golu, ili nekoga izbaci u gol-šansu. Toga više neće biti.

bljesak.info

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.