Od tvornice koja je proizvodila jedan od najkvalitetnijih duhana na svijetu ostala je samo ruševina

Od nekadašnjeg giganta kojj je obrađivao i stavljao u distribuciji  jedan od najkvalitetnijih duhana na svijetu ostao je samo betonski kostur a i njegova je budućnost neizvjesna jer najvjerojatnije ni njega više neće biti kao i same tvornice duhana.

U Hercegovini se duhan uzgaja više od dva stoljeća i tisućama obitelji donosio je kruh i život. Prava “škija” je nekad bilo “žuto zlato”, a danas proizvođači duhana moraju strahovati od zatvora i uništavanja nasada  jer nema više organizirane proizvodnje, a ono malo što se još održava usmjereno je uglavnom na krijumčarenje. U Hercegovini, od nekadašnjih devet poduzeća za proizvodnju, otkup i obradu duhana, ni jedno više nije aktivno.

 Jedno od tih poduzeća, najveći gigant za preradu duhana odnosno proizvodnju cigareta nalazi se u samom središtu Hercegovine u njegovom najvećem gradu. Mostarska fabrika duhana je zasigurno jedna od najtužnijih priča posrnulog hercegovačkog gospodarstva danas izgleda depresivno i sumorno.

Tvornički krug zarastao, prekriven građevinskim otpadom, upravna zgrada polupanih prozora, glavna proizvodna hala s ugljenisanim otvorima nakon ko zna kojeg požara. Željezne ograde oko nje više nema tako da je olakšan pristup s ulice. Tvornica s dugom tradicijom prerade duhana, koja je punom parom radila i  ratne dane, poslije rata zapošljavala blizu tristo radnika a proizvodnja je ugašena 2007 godine. Uskoro su prodati  strojevi i sva oprema koja je imala neku značajniju vrijednost, da bi se namirivala potraživanja iz sporova koji su protiv FDM vođeni na sudovima.

Nekretnine Fabrike duhana Mostar (FDM), jednog od četiri najstarija poduzeća u BiH, u kojem Federalna vlada raspolaže sa 67 posto državnog kapitala, 19. ožujka ove godine  prodane su putem javnog nadmetanja u Općinskom sudu Mostar za 3,5 milijuna KM, a kupac je poduzeće TPV iz Zenice.

Od nekadašnjeg giganta kojj je obrađivao i stavljao u distribuciji  jedan od najkvalitetnijih duhana na svijetu ostao je samo betonski kostur a i njegova je budućnost neizvjesna jer najvjerojatnije ni njega više neće biti kao i same tvornice duhana.

Okus i miris hercegovačkoga “žutog zlata” i prije 100 godina bio je prepoznat kao što je to bilo u vrijeme Austro-Ugarske kada je utemeljena Bosanskohercegovačka duhanska režija, koja je u svome vlasništvu imala tvornicu duhana u Berlinu.

Dan i danas u Moskvi postoji tvornica “Java” koja proizvodi cigarete marke “Hercegovina Flor”, što i samo govori o kvaliteti hercegovačkog duhana

Tvornice cigareta u Hercegovini su nažalost prošlost kao što će najvjerojatnije biti uskoro i proizvodnja duhana, jer se na nju danas samo najhrabriji odlučuju ,a kako se steže obruč oko proizvođača duhana i njih je sve manje.

Dnevnik.ba

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.