Odrubio glavu ženi, pa dobio manju kaznu jer mu je njena obitelj oprostila

Iranac Sajad Hejdari ubio je svoju suprugu Monu Hejdari (17) odrubivši joj glavu i osuđen je na osam godina zatvora, javljaju iranske vlasti, a prenosi “BBC”. Glasnogovornik suda rekao je da se radi o blagoj manjoj kazni zato što mu je njena obitelj “oprostila” taj čin.

Društvenim mrežama počele su kružiti slike na kojima ubojica gradom Ahvazom nosi odrubljenu glavu žene nakon tzv. “ubojstva iz časti”. 

Njen otac ranije je rekao da nije dao pristanak za ubojstvo. Mona je s ubojicom bila u braku od svoje 12. godine, a sina je rodila sa samo 14 godina. 

Lokalni mediji izvijestili su da je pobjegla u Tursku zbog obiteljskog nasilja za koje je bio odgovoran njen ubojica, a vratila se u Iran nekoliko dana prije ubojstva, jer joj je obitelj garantirala da će biti sigurna. 
Glasnogovornik Masud Setaješi rekao je novinarima da je Sajad Hejdari osuđen na sedam i po godina zatvora za ubojstvo i dodatnih osam mjeseci za napad. Objasnio je da je presuda u skladu s iranskim zakonom prema kojem se namjerno ubojstvo kažnjava smrću, osim ako obitelj žrtve oprosti ubojici.

Monin svekar je osuđen na 45 mjeseci zatvora zbog sudioništva u ubojstvu, rekao je. Jezivo ubojstvo potaklo je nove zahtjeve u Iranu za donošenje zakona usmjerenog na sprječavanje obiteljskog nasilja i zaštitu žrtava.

Bilo je i govora o tome da se podigne minimalna starost za stupanje u brak za djecu. Trenutno je postavljena na 13 godina za djevojčice iako se i mlađe djevojčice mogu zakonski udati uz suglasnost suda i roditelja, prenosi “BBC”.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.