Održan peti susret iz ciklusa Tabu na stolu

Sinoć je u Kino dvorani u Posušju održan peti, ujedno i posljednji susret iz ciklusa Tabu na stolu na temu “Pred misterijem patnje i smrti”.
O temeljima života na Zemlji, s biokemijske strane govorio je prof. Josip Bešlić. U svojem izlaganju stavio je pred auditorij pojam eliksira besmrtnosti, izazova koji stoji već stoljećima pred znanstvenicima. Također se osvrnuo na dostignuća znanosti kad je u pitanju manipulacija DNA molekulom, s ciljem istraživanja mogućnosti produljenja ljudskog života manipulacijama na genetskom materijalu.

Dr. Ivan Bešlić bazirao je svoj dio izlaganja na mogućnosti koje medicina danas nudi u cilju poboljšanja kvalitete i trajanja života, s glavnim naglaskom na dostignuća na polju transplantacije organa i tkiva. Interes prisutnih vezan uz ovu temu je velik, pitanja je mnogo, a odgovore na mnoga dao je dr. Bešlić, pojasnivši mogućnosti i procedure u samoj pripremi pacijenata, kao i o mogućnostima transplantacije organa i tkiva. Osvrnuo se na pitanja tko su potencijalni darivatelji organa, na proceduru pri eksplantaciji organa, a glavni naglasak njegovog izlaganja bio je početak transplantscijske ere u BiH, čiji su građani sve do sada primorani tražiti spas i bolju kvalitetu života u zemljama Europe, a ponajviše u bratskoj nam Hrvatskoj.

Fra Ivan Penavić nastavio je izlagati o transplantaciji, s etičkog i vjerskog aspekta. Prisutnima je približio i obrazložio stajališta Katoličke Crkve, koja je stava da sve ono što može biti od pomoći čovjeku (u ovom slučaju donacija organa i tkiva), a da pri tom ne ugrožava zdravlje ili život drugog čovjeka treba iskoristiti jer u protivnom propada i ne ostavlja nikakvog uspjeha. Fra Ivan je nadalje govorio o eutanaziji, te najprije pojasnio mogućnosti i naveo eutanativna sredstva koja su pred civilizacijom još od početka 20. stoljeća. Ubiti nekoga/sebe da se “olakšaju” muke i skrati agonija bolesti ili pristupiti palijativnoj skrbi i održati život čovjeka do samoga kraja, kada o kraju ipak odlučuje netko veći od ljudi, pitanje je koje se postavlja gotovo svskodnevno. Katolička Crkva je protiv bilo koje vrste eutanazije, a zalaže se za provođenje palijativne skrbi terminalno oboljelim osobama, kako bi u dostojanstvu i što manjoj patnji dočekale svoj kraj.

Na kraju su predavači zahvalili vjernoj publici, koja je kroz svih pet susreta podržala njihov rad i entuzijazam u nastojanju razotkrivanja onoga što se skriva pod “tabu” izrazom i odgovorima na pitanja koja se provlače u životu, bez pravog i kvalitetna odgovora.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.