Općina Posušje će uskoro dobiti moderan granični prijelaz

U utorak je općinu Posušje posjetio ravnatelj Uprave za neizravno oporezivanje BiH Zoran Tegeltija, u pratnji svojih suradnika, šefa ureda Milorada Đurđevića, stručnog savjetnika u Uredu ravnatelja Gorana Gajića i šefa Odsjeka za carine u Regionalnom centru Mostar Zlatka Vranješa.

Tom prilikom sastao se s načelnikom općine Posušje Antom Begićem, predsjednikom Općinskog vijeća Mariom Knezovićem, savjetnikom načelnika Tomislavom Čuturom i savjetnikom predsjedateljice Vijeća ministara BiH Matom Lončarom.

Ravnatelju Tegeltiji predstavljeni su dosadašnji operativni koraci koje je poduzela Općina Posušje, među kojima je postupak rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, kao preduvjet gradnje novog Graničnog prijelaza u Osoju, a koji je Općina uspješno i u zadanom roku okončala.

Načelnik Begić je zahvalio gostima na dolasku i prepoznavanju potreba lokalne zajednice, odnosno kapitalnih projekata, bez čije financijske potpore ih ne bi bilo moguće provesti. Također je posjetio kako je gradnja novog GP u Osoju od šireg značaja, budući da najkraća prometna trasa koja spaja sjever Hercegovine i srednju Dalmaciju se proteže kroz općinu Posušje, a spona s Republikom Hrvatskom je upravo navedeni granični prijelaz.

Tegeltija je pak ovom prilikom izrazio spremnost na daljnju podršku ispred Uprave za neizravno oporezivanje BiH, u nastavku realizacije ovog, ali i drugih bitnih projekata na razini općine Posušje.

Također se tijekom razgovora osvrnulo i na mogućnosti uređenja graničnog prijelaza za pogranični promet Čitluk-Jovića Most, koji je često u ljetnim mjesecima, uslijed preopterećenosti GP u Osoju bio u funkciji njegovog rasterećenja.

Također jedna od tema, administrativno-tehničke naravi o kojoj se razgovaralo, odnosila se na upućivanje inicijative za prekategorizaciju ceste GP Vinjani Gornji-Imotski, kako bi bila u skladu s kategorizacijom budućeg graničnog prijelaza u Osoju.

U nastavku posjeta, uslijedio je odlazak u Osoje, gdje su se gosti i predstavnici Općine Posušje se susreli s Tomislavom Marićem, direktorom tvrtke KTM Brina, koja izvodi radove na novom graničnom prijelazu. Tu su se svi nazočni iz prve ruke mogli i upoznati s dinamikom radova na gradilištu.

Kada bude završen, novi granični prijelaz u Osoju prostirat će se na 4500 m2 zemljišta. Trebao bi sadržavati po dvije ulazne i dvije izlazne trake za promet putničkih motornih vozila i autobusa te dvije za teretna motorna vozila.

U sklopu prateće infrastrukture bit će sagrađen i objekt za smještaj granične policije koja trenutno djeluje u iznajmljenim prostorima. Ono pak što je najbitnije, njegovim puštanjem u rad drastično će se smanjiti gužve putnika te će se pogodovati boljoj povezanosti s Republikom Hrvatskom, odnosno Europskom unijom, daljnjem razvoju lokalnog gospodarstva pa i razvoju turističkog sektora.

7 komentara

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.